Пчелите могат да произвеждат електричество. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Група английски учени, ръководени от д-р Елард Хънтинг, публикуват откритието си в списание iScience. Извършвайки метеорологични изследвания, те забелязват нещо необичайно – електрическо поле в следствие на повишен електрически заряд, което не е свързано с метеорологичните условия.

"Те откриват нещо изключително странно и изненадващо – в близост до метеорологичната станция е имало медоносни пчели. Учените забелязали, че роящите се пчели са създали атмосферен електрически заряд, който е бил много подобен на този от гръмотевичен облак. В статията е обяснено, че те създават това електрическо поле, търкайки се в прашеца на цветята и летейки бързо“, обясни доц. Тодорова.

Това откритие поставя няколко въпроса пред учените: възможно ли е пчелите да бъдат носители на т.нар. биогенен космически заряд и възможно ли е да впрегнем капацитета и потенциала на множество насекоми на едно място, за да произвеждаме електричество и това да бъде алтернативна форма за производството му. Изчисленията на учените обаче показват, че за захранването на една LED крушка са необходими 50 милиарда пчели, обясни Мариана Тодорова.

Те изследват и други роящи се насекоми, като скакалците например.

Откритието според доц. Тодорова би помогнало за бъдещо разработване на механизми за намагнетизиране на атмосферата и извличане на електричество.