Queen е една от най-великите групи изобщо в историята на музиката. Фреди Меркюри (вокал), Брайън Мей (соло китара, вокали), Джон Дийкън (бас китара) и Роджър Тейлър (барабани, вокали) създават знаменити рок парчета, но също така и музика за филми, която върви заедно с наратива на филма, като го обогатява, подсилвайки кино изживяването. Това каза журналистът Ивайло Александров в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов.

 

В Queen всеки е индивидуална личност, всеки блести със собствен талант. И това съчетание от талантите и от безумната страст на всеки от четиримата прави Queen това, което са, споели той. "Китарата на Брайън Мей – навсякъде, когато я чуя, настръхвам. Гласът на Фреди – това за мен е най-великото нещо изобщо в музиката, най-великият фронтмен. Решението на Джон Дийкън да се оттегли след смъртта на неговия приятел Фреди. Безумната любов на Роджър Тейлър към високите скорости, доста експресивен, импулсивен образ. Всеки от тях е много-много яко нещо'.

 

Първата изцяло написана от тях музика за киното е за филма Flash Gordon, който се превръща в културно явление точно заради саундтрака. Музикалният съпровод към филма създава изключителната атмосфера на този иначе не толкова добър филм. "За самата група Queen е доста интересен саундтрак като музикален подход. В нея за първи път използват по-тежко синтезатори в музиката си".

 

Музиката в "Шотландски боец" (Highlander) е писана специално за продукцията. Песните изключително добре пасват на сюжета и влизат в албума A Kind of Magic, издаден през 1986 г. "Самите заглавия и текстове на парчетата се допълват, вървят много добре паралелно с историята. Албумът не е от най-обичаните на Queen, тъй като носи твърде осемдесетарско звучене и сякаш някои от парчетата са замрели в тази епоха. Албумът е странен, малко по-синтезаторен е, но едновременно с това звученето му си остава типичното за Queen помпозно рок звучене, което абсолютно може да напълни стадион", посочи той.

 

Една от най-емблематичните песни на Queen, "Бохемска рапсодия“, е включена в комедията "Светът на Уейн" (Wayne's World), като според журналиста филмът никога не е бил правен, за да се взима насериозно. "Той малко или много пародира цялата тази мания по рок звездите и ако си рок фен с чувство за хумор, филмът е достатъчно забавен". В Shaun of the Dead режисьорът Едгар Райт отлично демонстрира колко умело използва музика във филмите си: в него може да се чуе Don't Stop Me Now на Queen, която печели и първо място в зрителска класация за най-добра песен за шофиране, направена от английската телевизионна поредица за автомобили Top Gear.

 

Две парчета на Queen са свързани с класическото кино, като дават възможност на човек да се запознае със седмото изкуство от зората на неговото развитие. Едното, Heaven for Everyone, представя творчеството на френски режисьор, актьор и илюзионист, един от пионерите на киното Жорж Мелиес, а Radio Ga Ga – "Метрополис" на Фриц Ланг.

 

Музиката на групата звучи и в някои по-съвременни филми, като Sucker Punch на Зак Снайдър, в сериала "Добри поличби“, откъдето е и репликата: "Какъвто и диск забравиш в жабката на колата, след 2 седмици той се превръща в The Greatest Hits на Queen", разказа още Ивайло Александров.