"География на мъдростта" на Ерик Уайнър е книга спор. Това е книга за изследване на живота, за това как можеш да го направиш по-добър, да го живееш по-добре. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг" в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Тя определи автора като много ерудиран меланхолик с тежко чувство са самоирония. "Диалогът с тази книга е нещо изключително забавно", сподели тя.

В "География на мъдростта" Уайнър поставя въпроса как да живеем живота си така, че да се примирим с несъвършенствата му. Той тръгва на пътешествие по стъпките на 14 философи и мъдреци. "Всеки един от тях е натоварен с определен проблем, който е бил неговият проблем и е трябвало да го разреши. Той буквално влиза под кожата, в обувките и по стъпките им и ходи след тях. Философите не са някакви прашасали томове в мазето, към които ние никога не посягаме, защото изказът им е сложен, а защото те поставят въпросите и страховете, които всички ние си поставяме, и успяват да започнат да живеят по някакъв елегантен начин с всички тези неща – с умирането, със старостта", разказа Ива Дойчинова.

Една от сладостите на живота и съставни части на щастието според Уайнар е бавното случване, бавното осъзнаване. Затова той избира да пътува с влак, което му дава време за размишления.

Водещият на предаването Або представи романа "Перпетуниана" на Патрисия Сезар Висенте. Жанрът на книгата е магически реализъм.

"Главната героиня се озовава в един странен свят, докато е на вечеря у приятели. Изведнъж времето замръзва и започват да се повтарят няколко секунди – хората повтарят едно и също, правят едни и същи движения. В този момент един неин приятел я отвежда в магичен свят, като докосват цветето перпетуниана", разказа Або.

Според книгата всеки от нас живее по 13 живота, като целта на всеки следващ е да се поправят грешките на предишните. "Главната героиня е една от малкото, на които се позволява да се качат над тези 13 живота и да ги наблюдават от по-високо равнище. Същевременно тя се връща и в един от по-старите си животи и среща хора, които разпознава от сегашния си живот. Успява да поправи някои от грешките си, други не успява. Краят остава много отворен", разказа водещият на предаването.