Италия изпитва глад за археолози. Причината за това е бумът на строителството след отпускането на европейски средства по постковид програмите, казва председателят на Националната асоциация на археолозите в Италия.

В миналото от Асоциацията са се оплаквали многократно от ниските заплащания и несигурността в сектора, който е изключително важен за италианците поради богатата им археологическа история. 

"Търсенето на археолози стана много по-голямо от предлагането на пазара. Нуждата от кадри толкова се увеличи, че хората често се оплакват, че не могат да се намерят подготвени кадри", казва президентът на Националната асоциация на археолозите в Италия Марчела Джиорджио пред Reuters.

"Не мисля, че някой е очаквал такъв бум на търсенето на археолози. Само до преди 10 години никой не мислил, че ще се отпускат европейски средства заради ковид пандемия", казва още той. 

Италия е вторият получател на помощи по постпандемичните фондове от страните членки на Европейския съюз. Страната е трябва да получи над 200 млрд. евро от средствата, които възлизат на над 800 млрд. лева. 

От 45,6 млрд. евро, които Италия вече е похарчила от тези средства към края на 2023 година, 59% от тях са отишли в строителния сектор. Изплащането на помощите по фондовете приключва в края на 2026 година. 

Археолозите се наемат по време на всякакви строителни дейности, за да могат да направят т. нар. "предпазваща археология", което означава, че те трябва да направят проучвания на терените, предвидени за строеж, за да се установи дали там няма исторически останки. 

Към този момент няма ясна статистика за това какъв е дефицитът на кадри. Очаква се такъв да бъде представен от Националната асоциация на археолозите в Италия през ноември.