Кльощавият вид на Кейт Мос през 90-те години на миналия век получи значителен отзвук по онова време.

В нов документален филм за модната индустрия от 90-те моделът разкри, че хората са смятали, че тя насърчава анорексията.

Тя каза: "Родителите идваха при мен и ме обвиняваха, че дъщеря им е анорексичка заради мен. Беше ужасно."

"Мисля, че просто бях кльощава, а хората не бяха свикнали да се виждат кльощави. Но ако бях по-едра, нямаше да съм толкова известна. Просто формата на тялото ми беше различна от тази на моделите преди мен."

Кльощавата визия с "хероинов шик" стана популярна, след като моделът, тогава на 19 години, позира по бельо за издание на Vogue през 1993 г.

Споделяйки прозрение за снимките с фотографа Корин Дей, Мос заяви: "Просто се почувствах много добре. По време на цялата снимка се чувствах наистина комфортно, обичах да се снимам. Знаеш ли, не беше бляскаво. Беше в апартамента ми в Лондон. Това е модата, която харесвах. Беше много по-просто."

Снимката обаче предизвикаха доста негативни реакции поради изключително слабата фигура на модела. Разсъждавайки върху това, модният редактор Катрин Кастерин е на мнение, че публиката не е била готова за Кейт.

И добави: "Веднага снимките бяха нападнати и заклеймени. Може би сме подценили ситуацията"

През следващите години Мос позира за Levi's и Calvin Klein.

Тя отново се сблъска с огромна негативна реакция, когато позира полугола за реклама на джинси на Calvin Klein с тогавашния рапър Марк Уолбърг.

Спомняйки си снимките, Мос сподели: "Беше доста поразително. Бях на 18, знаете, той беше голяма суперзвезда рапър, а аз все още се чувствах като момиче от Кройдън. Поискаха от мен да съм без тениска. Просто имаше много хора на снимачната площадка, много мъже. Чувствах се уязвима."