Институтът INSAIT към Софийския университет представи първата платформа с изкуствен интелект BgGPT. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

BgGPT е разработен съвместно с Технологичния институт в Цюрих. Очаква се да бъде достъпен от 3 март.

В първата си версия платформата може да отговаря на въпроси и да създава кратък текст. Моделът е обучен върху повече от 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

"3 милиарда изречения и 7 милиарда параметри е доста сериозен мащаб, който е съвместим с първоначалната версия на ChatGPT 3,5 на OpenAI. Т.е. аз очаквам един силен старт, с много богата информация. Това е много ценно, защото не зная да има такава разработка върху някой от славянските езици. Т.е. ние, бидейки първопроходци, можем да дадем ноу-хау за тези страни", коментира доц. Тодорова.

За разлика от други подобни платформи, като ChatGPT, Bard, Bing, BgGPT не е корпоративна собственост и ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. "Това е добър атестат за това как INSAIT управлява финансирането си. Бидейки обаче отворен източник, ние всъщност ще направим тази фина настройка и ще се приложи принципа на подпомогнато обучение с обратна човешка връзка", поясни футурологът.

Заявките са, че BgGPT ще се използва за развитието на българските научни организации и за образователни цели.