Повече от 40 участници в конкурс за красота на камили в Саудитска Арабия са били дисквалифицирани от надпреварата, след като съдиите откриха козметични "подобрения“, на които са били подложени животните. По данни на Insider организаторите са установили, че в името на победата някои животновъди са поставили на подопечните си инжекции с ботокс.

Състезанието е част от фестивала на камилите на крал Абдул-Азиз. Събитието стартира на 1 декември и ще продължи цял месец. Няколко десетки кандидати бяха лишени от правото да участват в състезанието поради факта, че собствениците им са решили да подобрят външния вид на състезателите с помощта на козметични процедури. Както разбраха журналистите, някои от камилите са получили фейслифт и инжекции с ботокс за уголемяване на устните и главите, както и за отпускане на мускулите на лицето. Съгласно правилата на състезанието подобни манипулации с животни са строго забранени.

Както се посочва в доклад на местна медия, истината за козметичната интервенция е разкрита благодарение на специална модерна технология. "Клубът възнамерява да сложи край на всички манипулации и измамни действия, насочени към подобряване на външния вид на камилите“, отбеляза медията и добавя, че нарушителите са заплашени от "тежки наказания“.

Insider обръща внимание, че това не е първият подобен случай. През 2018 г. британският вестник The Guardian писа за дисквалификацията на 12 камили, които са били инжектирани в носа, устните и челюстите им.

Според Al Arabiya News в момента наградният фонд на състезанието се оценява на 66 млн. долара. Тази година се очаква във фестивала да участват 33 000 камили.

Превод и редакция: Тереза Герова