Логореята, известна още като "вербална диария“, е състояние, при което индивидът говори прекомерно и често без смислена връзка между думите или идеите. Хората, страдащи от логорея, изпитват трудно контролируемо желание да говорят постоянно, дори когато разговорът не изисква това.

Това състояние може да бъде част от по-сериозни психиатрични или неврологични разстройства и има значителен ефект върху социалните взаимодействия и качеството на живот на индивида. Логореята може да бъде причинена от различни медицински и психологически фактори.

Основните причини включват:

Биполярно разстройство:

По време на маниакалната фаза на биполярното разстройство хората често изпитват повишена нужда да говорят непрекъснато и без да спират. Това явление, известно като "словесна хиперактивност“, е един от основните симптоми на маниакалните епизоди, обясняват от Националният институт по психично здраве на САЩ

Шизофрения и други психотични разстройства:

Логореята може да бъде свързана със шизофрения, при която хората често изпитват затруднение с контрола на мислите и речта. Мисловният поток може да бъде толкова интензивен, че индивидът няма време да обработи или спре речта си.

Травматични мозъчни увреждания (TBI):

Неврологични увреждания, причинени от травма на мозъка, могат да доведат до нарушения в контрола на речта и комуникацията, включително логорея. Лезиите в челния дял, който е отговорен за самоконтрола и езиковата продукция, често са свързани с това състояние. И

Невродегенеративни заболявания:

Болести като Алцхаймер и други деменции могат да доведат до логорея, когато когнитивната функция се влошава и контролирането на речта става по-трудно.

Хипертиреоидизъм:

Прекомерната активност на щитовидната жлеза може да доведе до състояния на тревожност и ускорен мисловен процес, което може да предизвика вербална хиперактивност или логорея.

Хората с логорея се отличават с непрестанно говорене, дори когато няма необходимост или искане за това. Речта може да бъде бърза, хаотична и с малко паузи между изреченията. Липса на свързаност между мисли и теми на разговор. Трудности при слушане или прекъсване на разговора.

Логореята може да създаде социални проблеми, като прави общуването трудно и изтощително за другите хора, което често води до изолация и напрежение в отношенията. Логореята е състояние, което може да има различни причини – от психиатрични разстройства до неврологични заболявания. Въпреки че може да изглежда просто като "приказливост“, това състояние често е индикатор за по-дълбоки проблеми и изисква медицинска намеса.

С правилна диагноза и лечение, симптомите на логореята могат да бъдат успешно контролирани, подобрявайки качеството на живот на засегнатите индивиди.