Международният документален Родопи филм фест (RIFE) успява да възроди една традиция и да представи изключително богата и интересна международна документална програма. Това каза в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Иванов режисьорът, сценарист и актриса Илина Перянова – програмен директор на фестивала.

 

Четвъртото издание на събитието ще се проведе от 11 до 14 юли в град Смолян и в състезателната си програма ще представи 29 заглавия в пълнометражен, среднометражен и късометражен формат. "Ще имаме фокус върху българското кино, както и български филми на музикална тематика. Програмата ни е изключително богата и ще имаме също уъркшоп на тема "Виртуална реалност", обясни тя.

 

Процесът по селектирането на филмите е доста дълъг и труден, свързан с внимателното проследяване на тенденциите на световното кино. Илина Перянова сподели още, че заедно с екипа си са започнали работата по селектирането на заглавията още през октомври. "Тенденциите в световното кино са отражение на това как се движи нашият свят и какво се случва. Много силно във фестивалното кино са отразени социални тематики, като екология, войни, правата на жените", сподели тя и добави, че в момента се наблюдава тенденция на фрагментарност на кино разказа, което според нея се обуславя както от отражението на света около нас, така е и търсене за нов начин на изказ.  

 

Всяка година Родопи филм фест е на различна тематика, като тази година фокусът е музиката, която вдъхновява и която дава желание за живот, за това фестивалното мото тази година е "Слушай музиката!": "Искаме да покажем на хората, че музиката също така може да говори и за социални проблематики,“ каза Илина Перянова и даде пример с филма "Проектът Клецмер" на Леандро Кох и Палома Шахман, който описва пътешествието на главния герой по следите на традиционната идиш фолклорна музика в Източна Европа с лекия политически аспект за това как музиката влияе на едно общество.

 

Единственият български филм в пълнометражната документална програма е "Да летиш с плавници" на режисьора Мария Аверина, който е философско и естетическо пътешествие за артиста Алцек Мишев и за постоянното търсене на смисъла в изкуството и живота. Друго интересно заглавие е "Животът не е състезание, но аз печеля" на Джулия Фурман, който заслужава внимание и заради кино разказа, и заради начина, по който се представя интересната тема за жените в спорта, но не само. Филмът спечели награда миналата година на фестивала във Венеция. Важен филм на музикална тематика също е и "Джоан Баез, аз съм шум", който навлиза в доста лични и социални тематики.  

 

"Нормално е в размирното време, в което живеем в момента, социалното кино наистина да се откроява. То дърпа напред, защото светът, в който живеем, сякаш завоалира много от истините – като че ли живеем в мъгла и киното се опитва да извади на показ проблематики, от които всъщност много хора се вълнуват. Това, което е хубавото на фестивалите, е, че наистина може да се покаже кино от цял свят", посочи тя.

 

Един много интересен среднометражен филм е португалският "Обекти на светлината" на Акасио де Алмейда и Мари Каре. "Това е изключително интересен филм, който също е на ръба на докуфикцията и говори за светлината. И това е изключително кинаджийски филм, в който хората, които обичат кино, се влюбват, защото той наистина твори и показва процеса на киното чрез език, който докосва".

 

Илина Перянова сподели още, че темата за музиката присъства в личното й творчество. "Това, което аз правя като кино, наистина има една тенденция за мюзикъл, за музикалност, за доста голяма цветност и яркост на образа, и това всъщност много се откроява от работата на моите колеги, което от една страна ми създава пречки, от друга страна, разбира се, ми помага, защото имам своето име, своя изграден образ и своя глас", каза тя и добави, че дебютният й пълнометражен филм "Музикалната къща на Нора" е едно дълго пътешествие, което от 4 години развива и е основан на усещането на света за музика и музикалното усещане на главната героиня за начина, по който живеем.