Numbeo публикува списък на градовете в страните от Централна и Източна Европа, съгласно ежедневните разходи за живот ( храна, ресторанти, пътуване, наеми и др.). В списъка с 49 града Будапеща в момента се нарежда на седмо място в региона. Друг унгарски град Печ е на 15-о място, а Сегед и Дебрецен са в средата на класацията, пише унгарското англоезично издание Hungary Today

Класацията се основава на проценти, като Ню Йорк е стандартът от 100 процента, а Будапеща като цяло представлява около 46 процента от разходите за живот там.

Въз основа на тези цифри наемът на апартамент в Будапеща е около 16 процента от цената на наема в Ню Йорк, далеч зад Прага (26 процента), която също е много скъпа, докато Москва оглавява списъка с 28 процента от наема на Ню Йорк.

Москва, която дълго време беше един от най-скъпите градове в света, сега е едва 11-та в този списък поради възхода на руската икономика.

Най-скъпият град в Централна и Източна Европа е Прага, следвана от Братислава, Бърно, Оломоуц, Кошице и Острава. Варшава заема осмо място, следвана от Гдиня, също в Полша, а София е на десето място., следвана от Москва. Втората половина на списъка е заета от по- туристически градове в Украйна и Русия, но също и от столицата на Молдова Кишинев.

Превод и редакция: Юлиян Марков