Хората вече предпочитат съдържание, създадено от изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

Тя разказа за експеримент на Масачузетския технологичен институт, който събира няколко фокус групи, на които предлага няколко типа текстове: написани от хора, създадени от изкуствен интелект, създадени от хора, но редактирани от изкуствен интелект, и такива, създадени от изкуствен интелект и след това редактирани от изкуствен интелект.

"Тези хора не са знаели за участието на изкуствен интелект в създаването на текстовете. Те са избрали тези, създадени от хора и редактирани от изкуствен интелект, и текстове, изцяло написани от изкуствен интелект. Вероятно хората са оценили това, че заданието е било много ясно и текстът също от своя страна е много разбираем. Хората очевидно доказват това, че не искат да полагат когнитивни усилия, а да им е просто и еднозначно. Това означава, че поставяме в голям риск критичното си мислене, тълкуване на сложни, философски текстове", коментира доц. Тодорова.