Носителката на две награди "Оскар" Джесика Ланг представи в София свои фотографии в Двореца на площад "Княз Александър Първи" в сряда вечерта.

Гости на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров и министърът на туризма Евтим Милошев, българската актриса завладяла Холивуд Мария Бакалова и американският посланик у нас Кенет Мертен, съобщи "Медиапул". 

"Аз няма да ви кажа нищо за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че най-добрият начин е да ги видите, без каквито и да било предварителни знания и говорене. Много съм развълнувана, че съм тук. Много ми е приятно, че имам възможност да прекарам време тук. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и топло. Благодаря на всички вас, че сте тук. Надявам се изложбата да ви хареса", каза Ланг.

Министърът на културата Найден Тодоров разкри, че с посещението на Ланг в България е осъществил още една своя мечта. 

"И някак си тази галерия е мястото, което ѝ пасва. Защото, ако вие познавате нейното творчество по начина, по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец", каза Тодоров.

Изложбата ѝ е част от проекта "Майстори на фотографията". Официалното откриване е днес - 4 юли, когато е националният празник на САЩ.

Първата по рода си нейна ретроспектива в България включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света, посочват организаторите на изложбата.