След като в продължение на години европейците обожаваха дизеловите коли, днес те имат нов любимец – хибридите. Последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) с информация към края на юли т.г. показват ясно – хибридните коли са най-продавани в Европа, съобщава InsideEVs.

Данните сочат, че регистрациите на изцяло електрически коли в Европа от началото на годината до края на юли са 815 399 броя, което е дял от 12,5%. Това е понижение с 0,5% спрямо същия период година по-рано.

Проблемът за EV е, че спадът се засилва с течение на времето. Например само за юли свиването е 1,4%. Основната причина е германският пазар, който отчита 36,8% срив на регистрациите на EV. Дори ръстовете в Белгия (44,2%), Нидерландия (8,9%) и Франция (1%) не успяват да компенсират разликата.

Свиване има и при plug-in хибридите – с 14,1% по-малко, с което пазарният им дял пада до 6,8%. Спад отчитат дизелите и бензиновите модели без електрификация, твърди Carmarket.bg.

А хибридите… те са новата голяма любов. Отчитат двуцифрен ръст на продажбите във Франция, Испания, Германия и Италия. Пазарният им дял расте до 29,6% спрямо 25,1% за първите седем месеца на миналата година.

Общо "меките" хибриди и plug-in хибридите вече достигат пазарен дял от 36,5% за периода януари-юли 2024 (29,6% за "меките“ хибриди). Това ги поставя на първо място, като след тях са "чистите“ бензинови модели – 35,1% дял. Трети са дизелите с 12,8%, следвани от EV с 12,5%.