Когато става въпрос за поддържане на личната хигиена, много от нас се сблъскват с въпроса: "Кое е по-хигиенично – халат за баня или кърпа?" И макар че и двете опции имат своите предимства, съществуват някои важни аспекти, които трябва да се вземат предвид.

Кърпите за баня са традиционно предпочитани за подсушаване след къпане. Те абсорбират влагата бързо и могат да бъдат изперени в пералнята на високи температури, което помага за премахване на бактериите. Според изследвания публикувани в American Journal of Infection Control, редовното пране на кърпите на високи температури намалява значително нивата на патогенни микроорганизми. Въпреки това, ако кърпата не се изсушава напълно след употреба или се използва твърде дълго без пране, тя може да съхранява бактерии и плесен.

Влажната среда на кърпите предоставя идеални условия за растеж на микроорганизми. Те могат да съдържат до 100 000 бактерии на квадратен сантиметър след кратък период на съхранение. Плесен и бактерии като Staphylococcus aureus и E. coli са често срещани в използвани и влажни кърпи.

От своя страна, халатите за баня са по-големи и осигуряват повече покритие от кърпите, което може да бъде по-хигиенично при използване, тъй като намалява нуждата от контакт на голяма част от тялото с мокри повърхности. Те също така могат да бъдат изработени от хипоалергенни и антимикробни материали, които помагат за предотвратяване на развитието на бактерии и гъбички. Според изследване, халатите, които са редовно прани и напълно изсушавани, показват по-ниски нива на патогенни микроорганизми в сравнение с кърпите, използвани за същия период.