Google пусна своя най-голям модел на изкуствен интелект – Gemini. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

Gemini представлява мултимодален изкуствен интелект, който може да смесва обработката на езици и на визуално съдържание.  

Конкурентното предимство на Gemini е, че ще той има три нива на употреба, обясни доц. Тодорова. "Gemini Nano ще се използва за специфични задачи и мобилни устройства. Това означава, че всеки един от нас може да има персонален мултимодален изкуствен интелект на телефона си и да го използва за лични цели. Можем да го обучаваме с наши данни и той да ни опознае – като персонален асистент. Някои инфлуенсъри или блогъри го обучават на съдържанието, което те са създали, така, че той да се държи като тях и да ги “замества". Това предвиждаше и OpenAI, но не предложи толкова ясен модел на разграничение“, допълни доц. Тодорова.  

Gemini Pro е най-масовият вариант, който се използва за широк спектър от задачи. "Най-вероятно той ще бъде платен. Това, с което те го рекламират, е, че е обучен на 57 различни области, като математика, физика, история, медицина и право. Т.е. наистина ще прави пренос на много области и това вече не е тесен изкуствен интелект, а граничният.“  

Gemini Ultra се очаква да бъде пето поколение изкуствен интелект.  

Вероятно Google ще таксува по различен начин трите версии на новия си продукт. "Това е сложен многоезиков модел, който съчетава няколко области. Gemini Ultra или Pro ще може да направи например и инженерните изчисления, и архитектурния облик, и да даде вариант за това как сградата да е екологична и енергийно ефективна например. Вероятно по пакетите, по количеството услуги, които правим, Google ще таксува“, поясни доц. Тодорова.