В момента населението на Земята е около 8 милиарда, а до 2050 г. се предполага, че ще достигне 10 милиарда. Едва 0,1% от това население са учени. Има стотици хиляди проблеми от различно естество, с които трябва да се справим, и няма научен капацитет, който да го прави. Това коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Според дигиталния инфлуенсър и технологичен оптимист Уърли единственият шанс всички хора да станат компетентни учени е чрез изкуствения интелект.

Доц. Тодорова разказа, че на форума на футуролозите в Дубай Уърли е изнесъл интересна статистика, според която добивът на земеделски култури в Африка през последните години е с около 34% по-нисък. 24% от вредните въглеродни емисии идват от земеделието. Един от шест човека по света вече има някакво раково заболяване. 1 трилион долара в световен мащаб се ползват за здравеопазване, но разходите, които се отделят, не са съотносими към ефективността. Всички тези проблеми на човечеството според Уърли няма как да бъдат решени без помощта на изкуствен интелект.

Според дигиталния инфлуенсър благодарение на все по-бързо развиващия се изкуствен интелект до 10 години сегашните деца ще израснат като новото поколение учени и ще решат всички тези проблеми. По време на конгреса той раздава брошури, създадени от неговия 7-годишен син с помощта на изкуствения интелект за 30 минути, използвайки GitHub, Copilot и Codex.

Той очаква до 10-15 години изкуственият интелект да стане генерален изкуствен интелект със съзнание.

"Много се снижи прагът заради големите езикови модели. Ако прогнозите бяха, че феноменът генерален изкуствен интелект ще го видим до 2050 г., сега всички в Дубай говореха, че това може да стане до 5 или 10 години, до 2030 г.“, отбеляза доц. д-р Мариана Тодорова.