Представете си метал, който е напукан и след известно време от само себе си се събира в плътна материя. Учени са станали свидетели на това явление и веднага се появи нова мечта – как да се използва то за саморемонтиращи се мостове или други метални конструкции. Докато се сработваме с изкуствения интелект и вече редовно комуникираме с ChatGPT, едва ли ни хрумва, че дори тази разработка може да се използва неправомерно и нехуманно върху хора в Кения. "The Wall Street Journal" обаче направи разследване срещу езиковия модел за експлоатиране на хора. Тази седмица и Правната комисия на САЩ проведе изслушване относно надзора и регулацията на изкуствения интелект. Това каза водещата на предаването "Сценарий от бъдещето“ на радио "Фокус“ Ива Дойчинова.

Конгресът изслуша Стюърт Ръсел, Йошуа Бенджио и Дарио Амодей от "Антропик“ за Големите езикови модели. "Конгресът прави вече няколко подобни срещи, защото Америка е разтревожена от скоростта, с която ни връхлетя революцията Chat GPT, тези големи езикови модели. Те търсят в спешен порядък решения на всички възникващи въпроси. Трябва да отбележим, че някои от въпросите все още дори не можем да си въобразим. Учим се в движение, изграждаме много сценарии. Слушах дискусията, беше много жива, на моменти гореща, дори леко агресивна към Дарио Амодей от "Антропик“, защото неговата компания е свързана с гугъл и един от сенаторите – сенатор Холи постави въпроса на въпросите: Кой контролира тази технология“, разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Доцент Тодорова сподели, че по време на изслушването са разгледани изключително много въпроси. Описа дискусията като удовлетворяваща.

"Не очаквах политиците да бъдат подготвени на толкова високо, експертно равнище. На първо място беше поставен въпроса за поляризацията. Политическата поляризация води до разпад на обществените връзки. Разбира се, беше повдигнат въпроса за регулациите. Стюърт Ръсел, един от най-авторитетните учени, изследващи изкуствения интелект каза, че няма място за договаряне между иновациите и сигурността“.

Повече за изслушването в Конгреса на САЩ можете да чуете в звуковия файл.