Има надежда връзката с "Вояджър-2" (бел. ред. автоматичен космически апарат, изследвал външните части на Слънчевата система) да бъде възстановена. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, която припомни, че през 1977 година НАСА изстрелва две космически совалки, които целят да достигнат до ръба на Слънчевата система и след това да излязат извън нея, и да събират данни от далечния космос.

"Вояджър-2" беше стигнал до ръба на Слънчевата система, т.е. преминал е покрай Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун. "Вояджър-1" влиза в междузвездните пространства през 2018 година", обърна внимание Тодорова.

По думите й тревожността в случая е свързана с това, че учените нямат знания как биха могли да се свържат отново с "Вояджър-2": "Дали совалката не е повредена от някой метеорит или нещо друго е станало, не е ясно. Инвестицията е голяма като парична сума, но по-големият проблем е, че имаме над 40 години, в които и двете совалки са в Космоса, редовно са изпращали сигнали, в съчетания с космическия телескоп "Хъбъл" и космическия супертелескоп "Джеймс Уеб". Направиха се революционни открития за това как нашата и другите Вселени са се развивали", подчерта футурологът.

Доц. д-р Мариана Тодорова каза още, че в момента се провеждат различни предложения за това да се изпрати нова совалка, която да издири "Вояджър-2" и да я върне на земята: "Защото вероятно не всички данни са трансферирани обратно на земята и може да има много такива, които биха могли да ни учудят или да променят изцяло възприятията за това как се развива Космоса. Това към днешна дата е нереалистично, просто защото ще бъде много трудно да се локализира вече в междузвездния космос след Слънчевата система".

Тодорова уточни, че за да отиде подобна совалка с такава мисия ще трябват около над 80 години: "Трябва да има знания, които се предават през няколко поколения изследователи, които да следят какво се случва. Най-вероятно НАСА няма да предприеме това, защото разчита, че "Вояджър-1" все още пътува. 

По думите на футуролога в рамките на дни ще стане ясно: "Ако проблемът е от такова естество, сигналът може да се възстанови в рамките на 1 месец, на това разчитат екипажите от изследователи от НАСА, които следят тази работа. Очакваме новини от тях".