Тази събота в Свиленград се проведе фестивалът "Нощ на прилепите“, съобщиха организаторите. Фестивалът има четвъртвековна традиция в повече от 30 страни, сред които България и останалите държави в Европейския съюз, САЩ, Австралия. Събитието се организира за опазване на многобройните видове прилепи, много от които се срещат и у нас. Програмата беше богата. За децата беше поставена куклената пиеса "Слънчев лъч“, разказваща за приятелството между балерината и мишока на един прашен таван. За тях беше организирана и тематична игра с награди, в която взеха участие с голям интерес. Концертната програма включваше изпълнение на популярни фолклорни песни и танци на Народен хор "Станко Панайотов", Детски и детско-юношески танцови състави "Свиленче", Детска фолклорна група "Тракийска китка“ и рецитал на известната певица Мартинна. В специално обособени места експерти еколози направиха демонстрации и раздадоха информационни материали и сувенири.

В рамките на фестивала в Народно читалище "Просвета – 1870" беше открита изложба от 30 фотографии на "Асоциация Наука за природата“ и херпетолога Георги Попгеоргиев. Изложбата имаше за цел да насочи вниманието към няколко ключови теми – връзката между човека и природата, влиянието на човешките дейности върху животните и средата, която обитаваме заедно с тях. Посетителите се насладиха на красиви гледки от местната природа и научиха интересни факти за дивите ѝ обитатели и заплахите за тях. Посланието на изложбата беше: "Да опазим общия ни дом!“.

Фестивалът беше организиран от "Клевър Солушънс“ ЕООД в изпълнение на информационни дейности по проект Хабитат "Сакар“ (с бенефициент: Сдружение "Асоциация наука за природата“, и партньор: Община Свиленград), финансиран от Оперативна програма "Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по процедура "Подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Свиленград Ареал-2“.

Проект "Хабитат Сакар“ е насочен към подобряване на природозащитното състояние на видове, предмет на опазване в защитени зона от мрежата Натура 2000 "Родопи – Източни“, "Сакар“, "Ждрелото на река Тунджа“ и "Река Марица“, на територията на МИГ Свиленград Ареал. Чрез изпълнението на дейностите по проекта ще се осигури подкрепа за подобряване на природозащитното състояние на видовете: южна блатна костенурка, червенокоремна бумка, 9 вида прилепи: подковонос на Мехели, южен подковонос, средиземноморски подковонос, остроух нощник, пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям нощник, широкоух прилеп, дългоух нощник.

Общата продължителност на проекта е 38 месеца, с период на изпълнение: 06.10.2020 – 31.12.2023.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 572 665,75 лв., от които 85% (3 886 765,89 лв.) европейско и 15% (685 899,86 лв.) национално съфинансиране.