Фейсбук промени живота на много хора, той наистина преобрази света. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Сред безспорните плюсове на социалната мрежа са възможността за възстановяване и създаване на нови приятелства, поддържането на контакти, споделянето и популяризирането на културата и изкуството. Фейсбук е прекрасен дигитален дневник и албум и представлява своеобразен дигитален музей, коментира доц. Тодорова.

Социалните мрежи обаче носят и големи негативи. "Това са трансформации, които оставиха трайни отпечатъци, и може би ще ни трябва време да ги осъзнаем. Социалните медии и алгоритмите изтласкаха информационния поток. Медиите вече не са същите и трябва да се борят за място под слънцето и да се доказват отново като пазители на портата на истината и че те са тези, които дават достоверно съдържание. Жанрове като публицистика и разследваща журналистика вече не се консумират лесно, което от своя страна създаде нишата на подкастите, на по-качествената журналистика, която стана нишова, тя вече не е за масовата публика. Имаме повече научни знания отвсякога, но те са все по-малко достъпни, просто защото са заглушени от по-гласовитите и тези, които правят впечатление и привличат внимание по друг начин“, отбеляза футурологът.

Социалните мрежи създават един фалшив живот, който замества реалния. "Това е по-видимо в Инстаграм, който вече е част от Фейсбук групата. Когато публикуваме само прекрасните си изживявания, пораждаме два нови феномена – страхът да не изпуснем нещо и страхът да не изпуснем най-добрата опция. Те имат толкова силно влияние, че в икономиката и в поведенческите финанси вече са описани като ключов компонент за вземане на решения. Това създава един невротизъм“, смята доц. Тодорова.