Най-важното пособие за орална хигиена е четката за зъби. От значение са характеристиките на четката и движенията, които се извършват с нея. Характеристиките са свързани с материалите, открито е изработена, а движенията могат да бъдат от ръката на човека, както и да са програмирани (електрически четки).

Четките за зъби могат да се намерят в различни форми и размери. Обикновено се различават дръжка и работна част-глава. Дръжките на четките за зъби са обикновено пластмасови с гумени зони, с различни извивки, за да е по-удобно захващането и по-лесна употребата. Косъмчетата на главата са най-често от синтетични влакна. В миналото са се използвали различни животински косми, но те имат няколко недостатъка - много са меки, може да имат спори на различни бактериални щамове. Размерът на главата също варира от много малка - за деца и труднодостъпни места, до голяма за възрастни, пише Puls.bg.

Електрическите четки за зъби близки до съвременните такива са изобретени в Швейцария през 1939 г., но са стигнали до пазара през 1954 г. Първоначално идеята за тяхното предназначение е да се използват от хора с нарушения в движенията на ръцете.

Към момента развитието на четките за зъби е такова, че на пазара могат да се открият модели, които са с въртящи движения, с вибриращи (ултразвукови) или комбинирани. Валидни предимства за всички електрически четки са вграденият таймер, който подпомага хигиената да бъде с достатъчна продължителност, сензор за натиск (предотвратява нараняване), програмирани движения (компенсират не добра техника на четкане). Според много проучвания чрез електрическите четки за зъби се премахва значително по-голямо количество плака при едно измиване, което драстично намалява риска от кървене на венците и развитие на гингивит и пародонтит.

Основният недостатък на този вид четки е, че при неправилно използване лесно може да се стигне до обратен ефект - нараняване на меките тъкани, рецесии и венечни джобове. Това може да доведе до по-голямо натрупване на плака на места, където не може да бъде отстранена в домашни условия. Други недостатъци са високата цена в сравнение с механичните четки, необходимостта да се вземат резервни глави само на определена марка, по-голям размер и тегло на цялата четка, необходимост от носене на зарядно устройство.

Според повечето проучвания към момента най-разпространени и използвани са четките с кръгла въртяща се глава. Предимствата са свързани с малкия размер на главата на четката, който позволява да се достигне до труднодостъпни повърхности. Въртящите движения спомагат за премахването на плаката от венечни ръб, с минимален натиск и риск от нараняване. Основният им недостатък е свързан с факта, че при употребата им само върху дъвкателните повърхности не води до добри резултати върху почистването от външната и вътрешната страна. При натискане по предните и задните повърхности на зъбите, автоматичните движения могат да наранят венечни ръб и да доведат до отдръпване на венците, оголване на зъбите и появата на рецесии и празни междузъбни пространства.

Електрическите четки, които са с различни по честота трептения, са популярни под името ултразвукови. Те извършват хиляди движения в минута, а главите им обикновено са продълговати. Освен на механично почистване, при този вид четки се разчита и на ефекта на кавитация от ултразвука, който има много добър дезинфекциращ и антимикробен ефект. Това е и тяхното основно предимство. Като недостатък може да се отбележи отново риск от увреждане на тъканите при неправилна употреба.

Няма единно мнение коя от двете основни технологии, използвани за електрически четки за зъби, е по-добра. Смята се, че бъдещи устройства, в които се внедрят предимствата на двата механизма на работа, биха били най-добрата алтернатива. Важно е при избор и покупка на електрическа четка за зъби да се направи консултация с лекар по дентална медицина. Хубаво е, ако пациентът вече има такава четка, то да получи професионален инструктаж за правилния начин за ползване, за да може да се възползва от ползите за денталното здраве като се избегнат рисковете.

Как се четкат зъбите правилно?



Независимо от избора на четка за зъби, от основно значение са движенията, които се извършват с нея. Първото правило е да не се пропускат зъби и зъбни повърхности. Добре е да се спазва винаги определена последователност, за да се избегнат пропуски, например горните зъби отвън, след това отвътре, последвани от долните отвътре, след това отвън.

При електрическите четки е важно да не се прилага голям натиск, да се пазят изключително много меките тъкани и да се спазват инструкциите на производителя за безопасна употреба и съхранение. При механичните четки водеща роля имат движенията, които се извършват с ръката.

Има много техники на четкане на зъбите, като голяма част от тях са кръстени на техния създател. Най-популярни са два основни начина на изчеткване- хоризонтален и с кръгови движения. Хоризонталното четкане е най-неефективно и има най-много негативни последствия. Кръговите движения са най-препоръчваната и най-лесно изпълнима техника за хора без специфични дентални проблеми. Смята се, че е лесноусвоима и достатъчно ефективна техника за премахване на плаката.