Каквото и да се случва на международните пазари, то оказва влияние върху криптоактивите, особено когато има някаква сензационна новина. Всички започват да реагират изключително емоционално, започват да премахват по-рисковите части от своето портфолио и в много случаи криптовалутите са точно такава част. Това коментира Владислав Драмалиев, криптоексперт и един от основателите на българското Биткойн/Блокчейн общество, пред "Фокус".

"Търгуването с криптовалути е абсолютно стандартният начин за търгуване на всякакви видове на практика финансови активи. В частност може би най-много приличат на търгуването на акции. Имате платформа, на която трябва да имате някакви декретни пари, долари, някаква валута, левове, евро и т.н. В тези централизирани борси се търгува като създавате поръчки, на каква цена искате да продадете или сте готови и на пазарната цена. Търговията е доста стандартен процес, няма нищо кой знае колко сложно. Сложното е да знаете какво искате точно да направите и после да си създадете някакъв план относно това на какви цени ще купувате, на какви цени ще продавате и да си го изпълните не емоционално този план. И като казвам не емоционално, всъщност това е за мен най-основното нещо, което много от начинаещите трейдъри така пренебрегват. Всъщност психическият натиск да взимате правилното решение или да вземате решение, когато позицията ви е 20-30-40-50% под водата. Точно тогава се правят най-големите грешки. В такива моменти като днес, на практика младите инвеститори губят много пари, тъй като обикновено затварят позициите си от страх. А пък по-ориентирените трейдъри и инвеститори възприемат такъв тип кървави дни като добри моменти за пазаруване на различни активи, които всъщност са наблюдавали през време, но са считали да кажем, че са прекалено надценени. Това разбира се не е инвестиционен съвет и има голям потенциал според мен пазарът да падне още. Но точно на такъв тип емоционални събития като днешното, за мен се предоставят изключително много възможности за осъществяването на една впоследствие доходоносна стратегия в дългосрочен план на търгуване", обясни Драмалиев.

По думите му винаги могат да се правят измами.

"Както са възможни измами с левове, с долари, или със злато дори, така са възможни измами и с криптовалути. Да, мисля че тук паралелът е същият, много често се говори за това, точно за измами, свързани с криптовалутите, докато за измамите свързани с долари да кажем или евро, които са много по-разпространени от криптовалутите, за тях не се говори толкова много. На практика като стойност на измамите, разбира се по-традиционният вид измами са многократно по-големи. Но спрямо медиите и медийното внимание върху сферата на криптовалутите, хората могат да останат с впечатление, че криптовалутите се използват главно за това. Но на практика наистина не е така. Като кажа криптовалутите е важно да уточня,  че биткойн и Ethereum са по-интересните неща, другите от там нататък говорим са много рискови активи. И тези много рискови активи, обикновено при тях няма ликвидност, не е ясно какъв е екипът за тях, дали продуктът някога ще намери приложение в реалния свят. И въобще цялата тази несигурност води след себе си голям риск. Дали това може да се нарече измама, да кажем, че вие влизате в някакъв проект, който сте чули, че някой ви е препоръчал онлайн, някакъв инфлуенсър, примерно и след това този проект пада на нула. Дали това може да се счете за измама, може би зависи от конкретния случай. Но такъв тип измами в криптосвета са много разпространени, тъй като има голямо разнообразие на проекти и на практика всеки може да си създава валути самостоятелно. Много лесно се създават такива дигитални активи. Така че да, с тази голяма сила и тези възможности, които предоставят криптовалутите идва и голяма отговорност. И отделно от това, винаги ще има хора, които ще се възползват от която й да е технология, за да могат да се обогатят по начини, по които може би по-голямата част от обществото няма да счита за морални".

Криптоекспертът коментира и влиянието на глобалните кризи в дигиталния свят - войната, икономиката, политиката на големите играчи, цените на горивата:

"Със сигурност криптото не съществува във вакуум, то е част от глобалните финансови процеси. И в този смисъл, ако има нещо негативно, което се случва на големите финансови пазари, в които, ако трябва да сравним криптото, то е една малка капка в тях. То оказва влияние върху криптото на този етап. В този смисъл те са много свързани. Засега биткойн поне в краткосрочен план не се държи като актив-убежище. Такъв тип събития каквито виждаме днес, биткойн няма да ви защити от тях, поне на този етап. Но пък неговото предложение за стойност и въобще неговата стойност идва от факта, че той първо е глобална мрежа, която  всеки може да използва по всяко време, без да има някаква необходимост да се иска разрешение от която и да било страна. И другото нещо е, че за разлика от почти всеки друг актив на този свят биткойн няма да съществува повече от 21 милиона, докато паричната маса се надува постоянно и всъщност инфлацията е обикновено постоянна и малко по малко, в продължение на години изяжда стойността на декретните пари, като долар или евро. И вече в сравнение с други активи, биткойн конкретно има абсолютно ограничено предлагане, докато дори златото на практика като природен ресурс се предлага в природата, когато цената му се покачи, става по-изгодно да се копае злато на места, където доскоро не е било изгодно. В този смисъл предлагането на злато да се увеличава. Мисля, че каквото и да се случва на международните пазари, то наистина оказва влияние върху криптоактивите, особено когато има някаква сензационна новина. Всички започват да реагират изключително емоционално, започват да премахват по-рисковите части от своето портфолио и в много случаи криптовалутите са точно такава част, което пък  води до доста добри ситуации или добри цени, на които други играчи, биха се запасили с тези активи. Така че точно  в такъв тип ситуации, каквато виждаме днес, реално се правят пари. Не се правят пари, когато биткойн е на 69 000 на 75 000, говоря за максимални стойности, когато по-голямата част от хората влизат с очаквания за допълнителни покачвания. Правят се пари, когато повечето хора са реагирали емоционално, имало е ликвидации, които допълнително са смъкнали цената на определения актив и на практика той е под реалната си пазарна стойност".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Лора ДИМИТРОВА