Фотокапан инсталиран от Българското дружество за защита на птиците в гнездо на скален орел в Източните Родопи, проследява грижата на възрастна двойка скални орли за тяхната рожба. 

Целта на заснемането на птиците е дългосрочно изследване на гнездовия успех на вида и много друга любопитна информация, посочват от организацията на официалната си страница в социалните мрежи. За 24 дни фотокапанът е направил над 8000 снимки. 

Заснети са 93 носения на клони за изграждане на гнездото (основно със зелени листа, които пазят от паразити и насекоми), 52 носения на плячка (предимно сухоземни костенурки ) и 26 почиствания на гнездото от хранителни остатъци. Чрез фотокапана мъжката и женската птица лесно могат да бъдат разпознавани – мъжката е с по-светло оперение.

Скалният орел е индикаторен вид за незаконно използване на отрова срещу хищници, особено през зимата. Дейностите по мониторинга на вида подпомагат и опазването на лешоядите в България, с които споделят сходни местообитания. Сравнително хомогенното му разпространение в планините помага да се разбере, кои райони се нуждаят от повишено внимание.

Повече снимки вижте в галерията.