Една от най-популярните и харесвани и у нас турски актриси празнува днес рожден ден. Хазал Кая е родена на 1 октомври 1990 г. в Истанбул. Най-значимите ѝ роли са тези на Нихал от сериала "Забраненият плод“ и на Фериа от сериала "Огледален свят“. Тя учи в основно училище в Газиантеп и се дипломира през 2010 в италианската гимназия в Истанбул. 

Хазал продължава образованието си в университета Билги в Истанбул. Родителите ѝ са адвокати. Тя е въведена в света на актьорството на много млада възраст, а като дете взима уроци по цигулка и балет в продължение на 7 години. Първият филм, в който участва е "Музикален танцьор“. През 2006 се снима в няколко епизода на сериала "Начинаеща вещица“. Година по-късно играе една от водещите роли в сериала "Ангел пазител“. 

През 2008 г. играе ролята на Нихал Зиягил в "Забраненият плод“.  Хазал играе ролята и на Фериа Йълмаз в "Огледален свят“ през 2011. Сериалът има един от най-високите телевизионни рейтинги в Турция, България, Румъния, Азербайджан, Иран, Пакистан и Афганистан. През 2013 играе главната роля в сериала "Изкушение“, но той е прекратен след тринадесет епизода. 

През 2014 участва във филма "Възразявам“ в ролята на Зейнеп Булут. В световен мащаб е представена като една от "Най-влиятелните личности в света“. През 2015 започва снимките на новия си сериал, "Марал“, в който също играе главната роля заедно с Арас Булут Йенемли. 

Установено е, че Хазал е десетата най-популярна актриса сред избрани актьори от 35 страни. През 2017 играе ролята на Филиз Елибол в сериала "Нашата история". Хазал Кая е омъжена за актьора Али Атай. Двамата имат две деца - син Фикрет Али и Лейля Сюрея.