Държавният университет "Ферис“ в Мичиган създава базиран на езиков модел изкуствен интелект, който да влезе в ролята на студент. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Преподавателите ще обучават изкуствения интелект по метода, по който обучават останалите студенти, и ще следят неговото израстване. "Те са създали два образа – Ан и Фрай, които ще се обучават на лекциите и упражненията, които правят студентите, и също така ще дискутират образователни теми с тях. Явно целта е да се извлекат допълнителни данни от процеса и методите на обучение така, че те да се подобрят, защото ще се наблюдават различни  статистически модели. Вероятно те ще експериментират с това дали комуникацията е гладка, дали студентите откликват добре и дали тези студенти, по-късно превърнати в лични асистенти, биха могли да изземат ролята на преподавателите", коментира доц. Тодорова.

Този експеримент според нея следва тенденцията на персонализация и създаване на ниши на изкуствения интелект и езиковите модели. "Вече имаме инструмента и стесняваме нишата му на приложение, за да стане той по-добър, по-прецизен, по-точен и да го обучим още по-добре на една конкретна сфера", поясни футурологът.