Коледа е един от най-важните празници в християнския календар. Историята на празника е изключително важна за вярващите, но и денят вече отразява модерните традиции и дори носи в себе си политически характер.

Защо имаме две Коледи? През 1582 година папа Григорий XIII одобрява реформа на Юлианския календар – той датира от 45 година преди Христа. Държавите постепенно приемат Григорианския календар, Русия например чак през 1918 година. Въпреки приемането му Русия, Сърбия и Грузия се придържат към Юлианския, който свършва 13 дни по-късно от Григорианския.

Съветският съюз не отразява Коледа като официален празник. След разпадането му обаче всяка страна трябва да избере дата, на която да я празнува. Беларус отказва, страната одобрява и двата празника след добиването на независимостта си през 1991 година. Молдова избира православния, но след това приема и 25 декември като дата, на която да празнува Коледа - това е свързано и с пътя й за членство в Европейския съюз. В Ливан пък се празнуват всички дати заради нестабилния религиозен мир. В Латвия се правят опити за въвеждането на православния празник, който е на 7-ми януари, но предложението бива отхвърлено.

В Украйна също признават 25 декември. Това също е част от техния път към ЕС. Тази година например украинците ще празнуват Коледа на 25 декември. Това е прецедент и е свързан с войната на Русия в страната.