Лекар и жена, известна като "Кетаминовата кралица"  - ще бъдат изправени пред съда за смъртта на Матю Пери следващата година, постанови съдия.

В понеделник окръжният съдия в Калифорния Шерилин Пийс Гарнет постанови, че Салвадор Пласенсия и Джасвин Сангха ще бъдат изправени пред общ процес на 4 март следващата година. Насрочено е и разпоредително заседание за 19 февруари.

Двамата са сред петимата души, срещу които са повдигнати обвинения за смъртта на звездата от "Приятели", която почина на 28 октомври на 54 години.

Пери е търсил лечение за депресия и тревожност, когато е станал пристрастен към интравенозния кетамин.

Съдебните документи показват, че той е приемал лекарството шест до осем пъти на ден, преди да умре.

Твърди се, че Пласенсия, лекар от Санта Моника, е използвал живия асистент на Пери Кенет Ивамаса, за да раздаде кетамин на актьора от септември до октомври миналата година за най-малко 55 000 долара.

Твърди се, че Санга - предполагаем дилър на наркотици, наречена от властите "Кетаминовата кралица" - е продала наркотика на Пери за 11 000 долара.

Тя е продала наркотика на Ерик Флеминг, друг обвиняем и познат на Пери, който ще го дава на своя асистент.

Администратор от отдела за борба с наркотиците по-рано съобщи, че кетаминът, доставен от Санга, в крайна сметка е дозата, която е отнела живота на Пери.

Пласенсия е изправен пред максимална присъда от 120 години във федерален затвор и отхвърли обвиненията в заговор за разпространение на кетамин, седем обвинения за разпространение на кетамин и две обвинения, свързани с твърдения, че е фалшифицирал документи по време на разследването, пише Sky News.

Санга е изправена пред доживотен затвор и се призна за невинна за заговор за разпространение на кетамин, поддържане на помещения, свързани с наркотици, притежание с намерение за разпространение на метамфетамин и пет обвинения за разпространение на кетамин.

Ивамаса, Флеминг и вторият лекар, Марк Чавес, който е продал кетамин, като е написал фалшива рецепта на Пласенсия, се признаха за виновни по обвиненията срещу тях.

Съдебните документи разкриват обширна кореспонденция между някои от обвиняемите, като Пласенсия изпраща съобщение до Чавес с думите: "Чудя се колко ще плати този идиот".