Изкуственият интелект е темата, която се коментира на възможно най-високата трибуна вече. Това коментира в ефира на предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по повод заседанието от 18 юли на Съвета за сигурност на ООН, който за първи път в своята история проведе среща за изкуствения интелект (ИИ), която според доц. Тодорова е преминала с голяма доза алармизъм и с предупреждение, че нещата могат да излязат извън контрол и да има всякакъв тип последици.

"Не се очертаха ясни срокове и план за действие. Това, което беше отбелязано на срещата е, че ИИ може да подпомогне много здравеопазването и медицината, ученето и нещо по абстрактно като просперитета. Колкото и проблеми да има ООН и да е затънала в бюрократщина, имаше и съмнения за доста корупционни моменти, които се обсъждаха за това, че е нелигитимна и че не може да възпре войни и конфликти, и че по-скоро губи своята тежест като дипломатически инструментариум, видяхме, че на 18 юли обаче основна тема беше изкуственият интелект. Доста важни бяха някои знакови елемента. Първият е, че бяха поканени Джак Кларк от "Антропик“ - това е една конкурентна компания на OpenAI, която също разработва големи езикови модели, тип изкуствен интелект. Другият съществен играч беше професор Зенг И от Китайско-британския изследователски център за етика и лидерство на изкуствения интелект. Тук ние наблюдаваме една знаковост - не е неслучайно, че ООН кани американски и китайски експерт от две много сериозни компании. Не бих казала, че това е някакъв намек към ChatGPT и OpenAI, защото Сал Алтман беше изслушван на конгреса. Той придоби голяма публичност и засенчи Илън Мъск. Много е важно, че самият Джак Кларк, който е предприемач, отново в тона на това, което и Сал Алтман каза и Илън Мъск, призова правителствата да действат заедно и да не идват инициативите от частния сектор", коментира доц. д-р Мариана Тодорова.

Футурологът обърна внимание, че отново има противоречие, тъй като компаниите са жадни за надпревара и искат да предложат най-доброто: "Най-добрият ИИ, който отговаря и на критериите за истинност".

Ива Дойчинова подчерта, че посланието от срещата на ООН беше, че развитието на изкуствения интелект ще се отрази на ключови теми като мира и сигурността.

"Някои от дискутантите предложиха ИИ да бъде регулатор на начина, по който функционира ООН", каза още доц. д-р Мариана Тодорова.

Още за сценариите от бъдещето може да чуете в прикачения аудиофайл.