Чрез характерните черти на трите дефинирани поколения - X, У, Z се потвърждава принципът на епигенетиката, която показва как социалните фактори, начинът на живот и духът на времето се пропиват в нас като същества и това доминира над генетичните ни характеристики. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Тя обясни какво отличава различните поколенията -  X, У, Z:

"Поколението Х (1965г. - 1979/1980г.) се характеризира с това, че хората се чувстват по-млади от реалната си физическа възраст. Това категорично се регистрира като нов тип феномен и вероятно това са хората, които първи усещат напредъка на медицината, възможността да работят по-активно по-дълго време. Възможността да се пътува, глобализацията по-скоро не ги амортизира и изтощава както ще се види при другите поколения, а им дава заряд. Другото интересно нещо е, че те харесват прясно приготвената храна – това е наследено от предишното поколение на бейби бумарите. Следващите поколение се хранят със здравословна храна, но не я приготвят. Другото характерно за поколението Х е, че над 60% от хората в глобален мащаб имат спестовни влогове, над 50% имат лични, изплатени жилища, което показва, че поколението е много по-стабилно от следващите – Y  и Z. Доминиращо обаче представителите на X пушат. Те са също така работохолици, което не е характерно за другите поколения.

Поколението Y (1980г. -1995/1996 г.) е сигурно най-голямото предизвикателство за настоящите HR специалисти, тъй като това е най-активното поколение, което идва на пазара на труда. Това, което най-добре може да опише това поколение е движещата сила: "Аз заслужавам". Представителите смятат, че са доста образовани, имат изключително високо самомнение, не смятат, че трябва да работят на всяка цена. Биха искали също така да са център на внимание, за тях са по-важни взаимоотношенията в една институция. Те смятат, че трябва да пътуват и да опознаят света и че биха могли да си позволят да правят кариерни паузи и да изхарчат това, което е натрупано като спестяване. Предпочитат да работят в малки бутикови компании, да бъдат в нетипични професионални ниши. Комфортът и качеството на живот е водещото при тях. За 84% от тях е важна динамиката, възможност за кариерно израстване, свободно време, интереси. 53% от тях смятат, че трябва да могат да пътуват и да се наслаждават на живота и да имат комфорта на това да напуснат своята работа, без да имат някакви сантименти.

Поколението Z (Родени след 1996г. -2009г.) са много интересни. Те съставляват 9% от световното население. HR и психолозите, които описват техните най-съществени характеристики смятат, че те била могли да бъдат поставени зад мотото: "Бъди промяната, която искаш да наблюдаваш". Те са доста креативни, калозални, търсят удовлетворение, но за разлика от техните почти връстници от поколението Y смятат, че трябва да се занимават предимно с предприемачество, да бъдат лидери, да понасят отговорност за живота и здравето си. Търсят реализация, като първа стъпка в кариерата в големи корпорации. Оказва се, че те са първите, които ерата на ChatGPT 3 и големите езикови модели започва да "удря". Подложени са на голям натиск, нямат опит и стаж. Това поколение трябва да са по-отговорни, но не са толкова капризни в своите предпочитания, макар че също искат да пътуват, отговорни са и към здравето си. 70% спортуват, над 55% внимават с какво се хранят. За това и търсят корпорация, които имат този нов тип социална отговорност. Недостатъкът им е, че са пристрастени към пазаруването. Те обаче са от поколението на белите якички, висококвалифицирани и ще се наложи да преосмислят своето поведение на пазара на труда", коментира доц. д-р Мариана Тодорова.

Според нея обаче съществуват  взаимно отричащи се тези и тенденции: "От една страна различния начин на живот, липсата на равенство в шансовете и достъпа до дигитални технологии и всякакъв тип индустриална инфраструктура правят разликите. От друга страна светът е глобален и много хора, които пътуват в Африка ще потвърдят наблюдението,  че се оставят мобилни телефони на бензиностанция да бъдат зареждани, тези хора имат достъп до интернет и до глобалното пространство, формира се и т. нар. "Netflix" поколение".

Ива ДОЙЧИНОВА