Очакваше се социалната мрежа Threаds да има огромно развитие, тя се оказа и в основата на неосъществилия се физически конфликт между Зукърбърг и Мъск, който трябваше да се случи в метална клетка. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Вероятно Илън Мъск имаше информация за тази предстояща премиера и основен конкурент на неговия комуникационен канал Twitter. Така или иначе нещата там затихнаха. Илън Мъск има доста други изяви, но факт е, че Threads на Зукърбърг тръгва с фалстарт. Въпросът е, че тази нова алтернатива медия трябваше да е по-свободна и да изчислява по по-добър начин вкусовете на потребителите, като да намали и всички недостатъци, които дойдоха с управлението на Мъск в Туитър", обърна внимание футурологът като представи какви са реалните данни:

"Към 5-ти юли, когато Threads стартира са се записали около 100 млн. потребители. Само за 5 дни, след 7-11 юли активните потребители са паднали на 23.6 млн., на 14 юли те са вече само 12.6 млн. и след 23-ти, когато е направено последното измерване на активните участници, показва, че те са по-малко от 12.6 млн. души".

На въпрос на водещата Ива Дойчинова, свързан с това какви са причините за този спад, Мариана Тодорова отговори: "Агенцията, която се занимава с това изследване, а именно SimilarWeb е запитала самия Зукърбърг какви са причините според него, а той е казал, че не е очаквал толкова голям интерес към медията, имал е много малък екип, който не е бил подготвен и не е имал ноу-хау и че не са успели да се организират бързо".

Според футуролога причината е, че Зукърбърг и екипът му не намират нищо по-интересно като условия и комуникационен канал,както и нищо, което да замени популярността на Twitter: "Освен това има проблем Threads да функционира в рамките на ЕС, тъй като те не са изчистили GDPR регламента (бел. ред. Общ регламент относно защитата на данните), нямат ясен отговор и чисто юридически не са уредили как да съхраняват данните, които получават от своите потребители, за разлика от Twitter".

Доц. д-р Мариана Тодорова обобщи разговора с призива медията спешно да преструктурира себе си: "Да изчисти регламентите за съхранение на чувствителни и лични данни, да направи маркетингово преобразяване, нови идеи в качеството, доставката и дизайна, в противен случай медията ще има затихващи функции и ще бъде един неуспял проект на Meta/Facebook на Зукърбърг".