Вече имаме някакъв гарант за достоверност, сподели доц. Мариана Тодорова за Новия Бинг. Дуелът Bing срещу Google и защо Bing Chat не успя да вземе пазарен дял обсъждаха футурологът и водещата Ива Дойчинова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус"

През февруари 2023 бял свят видя нова версия на интернет търсачката, надградена с функциите на изкуствен интелект, чието име е Bing Chat или "Новият Бинг". Чатботът може да генерира различни видове съдържание - от песни, през стихотворения, есета и др. Инструментът има и "Създател на изображения", способен да измисля лога, рисунки и всякакви произведения от сферата на графичния дизайн.

Интерфейсът на Новия Бинг доста напомня на този на ChatGPT. Добавянето на ИИ към търсачката хвърли в лека паника гиганта Google, които побързаха да отговорят на предизвикателството със свой продукт - Bard, едва месец след Bing Chat. 

Излязоха обаче данни, в които се твърди, че Бинг пропада в опита си да вземе сериозен пазарен дял от Google за 6 месеца съществуване. "От Майкрософт оспорват тези данни, защото за тях имиджово това никак не е добре. Казват, че Бинг като търсачка е доста ползвана, че имало над 1 млрд. запитвания и търсене на 750 млн. образа", уточнява футурологът.

Въпреки това агенцията, направила измерването твърди, че няма сериозно завзет пазарен дял от Гугъл, защото през юли делът на Бинг в търсенето е по-малък, отколкото при премиерата на чатбота през февруари.

"Вероятно това се дължи не заради факта, че Google е отнел потребители  от Bing, а заради ChatGPT3", пояснява тя, като добавя, че при някои хора сензационният ИИ бот е тотално е изместил познатите търсачки, ставайки основен метод за набавяне на информация.

Ива Дойчинова пък защитава Новият Бинг, като казва, че щом човек започне да го използва, ясно вижда неговите възможности и предимства. Пример за това са систематизираните отговори, които Bing Chat дава, заедно с техните източници. "Мисля, че има един трамплин между това да знаеш, че има едно нещо Бинг, което би могло да бъде добро, и да преодолееш старите си навици, използвайки го", казва водещата.

"Вероятно инерцията и непопулярността се дължи именно на предишния опит", съгласява се Тодорова. Тя също хвали предимствата на чатбота: "Тук е много по-малко вероятно да наблюдаваме този феномен на халюцинацията, на измислянето на източниците. Тоест вече имаме някакъв гарант за достоверност, който може да реши доста от проблемите, които се срещат", добавя тя.

Според футурологът е важно тези технологични битки да се следят, защото подобно на дот-ком балона (dot-com bubble) от началото на миналото хилядолетие, такъв започва да се образува и около компаниите, надпреварващи се да предложат най-желания ИИ продукт.

"Паралелно с този изключителен ентусиазъм към това, че изкуственият интелект е настоящето голямо нещо, много от опитите дори и на най-големите компании ще се провалят", споделя тя.