Голям проблем за поколението "Алфа" ще бъде, че трябва да се погрижи за невротизираното поколение Z, което ще понесе цялата тежест на ускорените промени и процесите по дехуманизация. Един от големите проблеми, върху който те ще работят, е как да бъде запазено менталното здраве и изобщо човешкото здраве като цяло, въпреки че ще бъдем заобградени от технологиите“. Това каза футурологът доц. Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова

Доц. Тодорова очерта разликите между поколението Z и поколението "Алфа“:

"Поколението Z е от 1990 до към 2010 година. То съчетава по много умел начин много напредничавите тенденции, но и желанието да се развиват в големи корпорации да бъдат амбициозни, да пътуват, но и тези, които първи срещат сериозни ментални проблеми, защото не могат устоят на напрежението и на бързото темпо, което се налага от новите технологии“.

"Поколението "Алфа“ е родено след 2010 година и ще бъде до 2024 или до 2029 година. Това са в момента подрастващите. Първите родени през 2010 година сега са на 13. Те са изключително творчески настроени, много различни, но това е тяхна характеризираща ги черта, но и боравят доста добре с технологиите“, каза тя.

Доц. Тодорова сподели, че поколениеta "Алфа" ще е първото, което ще израсне с изкуствения интелект. И докато поколението Z е това, което е създало софтуера за този тип технологии, поколението "Алфа" ще съвместява живота си с него.

Тя разказа и за една нова черта, която ще бъде характерна за децата на това поколение. То се нарича gaming и може да бъде описано така: “Това поколение, преди да реализира нещо многоходово, ще го е стратегирало в главата си. То предварително ще е изработило стратегия на поведение така, както се прави в шахмата“.

По думите й с напредването на технологиите и усложняването на живота ни, бъдещото поколение ще може не само да планира по-добре, но и да материализира мислите си в действителността.

"Те ще са и първите, които ще могат да пътуват свободно в Космоса. Вече има успешни пътувания и не е нетипично да очакваме те да станат нещо обичайно", каза още тя.

Доц. Тодорова обърна сериозно внимание и на негативните последици, които може да има неограниченото пътуване до Космоса. Тя даде пример със замърсяването, тъй като дори в момента около Земята е пълно с множество космически отпадъци. Въпреки всичко това обаче, експертът остава оптимист за бъдещото развитие на космическите пътувания, тъй като според нея това показва достиженията на науката и дава възможност на човечеството да се развива.

Тя акцентира и върху новите професии, които ще се появят непосредствено с развитието на технологиите. Според нея ще има невроучени, които ще работят за създаването на среда за съвместно съществуване между хора и роботи.

"При поколението "Алфа" ще се роди концепцията за пространствени компютри. Те не са материално структурирано устройство, а са проектор, който може да ни дава ориентир в средата, в която сме, изграждайки концепцията за смесена реалност. Този проектор най-вероятно ще излъчва холограми, ще контактува с очила или лещи, прожектирайки директно информация, която ни трябва. Това ще създаде съвсем друго светоусещане и възприятие. Изкуственият интелект, виртуалната реалност и игривостта ще бъдат все по-ориентирани за улеснение, защото това е т. нар. "човешко подобрение", каза още тя.

Доц. Тодорова е категорична обаче, че тази адаптация ще изисква разширяването на капацитета на човешкия мозък, с което пък наистина ще се реализират някои от идеите на трансхуманизма.