Йогата на стола има гериатрична репутация, но експертите казват, че тези минимални движения могат драстично да подобрят цялостното ви здраве на всяка възраст.

Слабите мускули правят ежедневието по-трудно, а заседналата работа влошава начина ви на живот. Въпреки че неизбежно губим гъвкавост с напредване на възрастта, можем да предприемем няколко лесни стъпки, с които да забавим процеса по стареене.

Докато повечето хора смятат, че не можете да направите добра тренировка седнали, експертите твърдят друго.

Стейси Дурек - сертифициран инструктор по йога в Ларкспър, Калифорния, е преподавала йога на стол в компании в района на залива.

"Безопасно е за всички възрасти и е много безопасно, каза тя пред CNN. "Също така помага за гъвкавостта, стойката. Както знаем, хората в офисите обикновено са прегърбени на бюрата си"

Терапевтичните ползи от йога са добре познати; редовната практика е свързана с подобрен сън, понижено кръвно налягане и по-малко хронична болка.

Според проучване от 2012 г., служителите, които са участвали в общи програми за йога, се чувстват по-малко стресирани на работа, отколкото тези, не са участвали в програмите".

Допълнителни изследвания разкриха, че практикуването на йога на работното място ви предпазва от тревожност, стрес и натоварване.

Установено е, че йогата, независимо дали е на стол или на постелка, е от полза както за ума, така и за тялото. Проучване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, установи, че хорат , които са участвали в йога и уроци по дишане два пъти седмично, съобщават за намалени симптоми на депресия и повишена производителност.

Как да започнете йога на стол

 

Д-р Дурек уверява, че ползите от йога на стола могат да се усетят само за пет минути на ден.

"Пет минути йога на стол на ден е по-добре, отколкото да я правите веднъж седмично за един час", каза тя. "Искате да създадете навик. След като спортувате за пет минути, ще бъдете по-продуктивни през деня.

Тя препоръчва на начинаещите да заемат следните пози, като внимават да поемат дълбоко въздух през носа.

Загрявка

 

Започнете тренировката си със загряване на ставите. Седнете на ръба на седалката си и правете кръгове с ръцете и краката си. 

Котка-крава

 

Позата котка-крава може лесно да се преобразува в седнало положение. Седейки изправен, вдишайте, докато повдигате брадичката си и избутвате гърдите си напред. При издишване имитирайте котка, като заоблите гръбнака си - движение, което разтяга горната част на гърба.

Странични кръгове

Вдигнете лявата си ръка във въздуха, наведете се надясно и сменете страните.

Извивки

Завъртете тялото си на една страна, задръжте позата от три до пет вдишвания и след това се раздвижете.

Навеждане напред в седнало положение

За да се преборите с напрежението в раменете, поставете двата крака на пода, преплетете пръсти, вдигнете ръцете си във въздуха и ги сгънете напред, докато гърдите ви застанат на коленете и ръцете ви докоснат пода.

Седнала поза

 

Завършете тренировката си по йога, като поставите краката и ръцете си на пода. Оглегнете се на бедрата си, поемете няколко дълбоки и бавни вдишвания. Благодарете на тялото си, че се справя толкова добре и се опитайте да изчистите ума си, преди да се върнете на работа.