Харесвам минималистичните корици и постери, където с малко казваш много. Това се опитвам да правя, но не работи при всички филми и книги. Това каза дизайнерът Живко П. Петров в предаването "Сториборд" на радио "Фокус". Той работи за български и чуждестранни издатели вече близо 10 години и е автор на почти 1000 корици. Жанровете, в които твори, са трилър, хорър, научна фантастка, фентъзи и др. "Те наистина позволяват да се разгърне една кинематографичност, която да продаде продукта по-добре", смята Живко Петров.

Той разказа за работата си по корицата на "Кутия за птици" на Джош Малерман. Тя е създадена изцяло на ръка и му е отнела много време. "Почти 10 години по-късно тя остава една от най-ефектните ми работи. Когато е необходимо, трябва да се рисува на ръка. Не всеки филм го позволява, не на всеки филм му отива да има рисуван постер, но при много от тях това е случаят и смятам, че е по-добрият вариант. Когато получа текст и го прочета, първо си представям как би изглеждала екранизацията на този текст. Ако постерът работи за книга, го правя. Понякога не се случва. Т.нар. "висока литература" рядко се екранизира, но когато се екранизира, плакатите са точно такива – по-семпли, по-обрани, по-наситени със символи", разказа дизайнерът.

Едни от най-добрите постери, правени някога, според него е този на "Дракула" на Франсис Форд Копола от 1992 г. Логото на "Дракула" е сътворено от легендарната дизайнерка Марго Чейс. "Цялата визия, десатурираните цветове, логото, което изпъква, червеното – просто е гениално, работи до ден днешен и е един от най-гениалните филмови постери изобщо", категоричен е Петров. Друг шедьовър според него е този на "Мълчанието на агнетата". Той самият е автор на дизайна на поредицата за Ханибал Лектър. "Исках да избягам от тази визия, но установих, че тя е толкова пропита в мен, че няма как да избягам и по-скоро трябва да я променя и надградя. И това се опитах да направя – нещо по-различно, което да напомня на оригиналната визия", сподели дизайнерът, като допълни, че постерът на "Бебето на Розмари" на Роман Полански според него също е сред най-добрите.

Сред по-новите филмови заглавия той отличи плакатите на "Хижа в гората" и "Наследствено". Миналогодишният жанров хит "Говори с мен" е типичен пример за минималистичен, но силно въздействащ постер, когато реално с два елемента – бяла ръка и гъст мрак, разказваш историята на филма и грабваш достатъчно вниманието", добави Петров, а водещият Благой Д. Иванов посочи като част от своите фаворити постерите на "Зората на мъртвите" на Зак Снайдър и "Носферату" на Робърт Егърс, допълвайки, че сред любимите му корици на книги са някои от чуждоезичните издания на романите "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри и "Лолита" на Владимир Набоков.