Диспенсерите за вода са често срещани в офиси, домове и обществени пространства. На пръв поглед те изглеждат като идеално решение за бърз и лесен достъп до чиста вода. Но дали тези устройства, които често се смятат за хигиенични, могат да бъдат развъдник на бактерии?

Изследвания показват, че диспенсерите могат да станат благоприятна среда за развитието на различни микроорганизми, включително бактерии като E. coli и Legionella pneumophila – причинителят на Легионерската болест. Основните фактори, които допринасят за това, са влажността и топлината около устройството, както и липсата на редовна дезинфекция. Още по-притеснително е, че бактериите могат да проникнат във водата чрез повърхностите на диспенсера, които редовно са в контакт с въздух, ръце и бутилки.

Влиянието на бактериите върху здравето

Бактериите в диспенсерите за вода могат да предизвикат различни здравословни проблеми, особено при хора с отслабена имунна система. Инфекции с E. coli например могат да доведат до стомашно-чревни разстройства, докато Legionella може да причини тежка пневмония, според експертите от СЗО. Симптомите могат да варират от леки стомашни неразположения до сериозни белодробни усложнения.

Експертите препоръчват редовно почистване и дезинфекция на диспенсерите за вода – поне веднъж месечно. Това включва измиване на всички части, които влизат в контакт с водата, както и дезинфекция на външните повърхности. Ако диспенсерът е в обществено пространство, честотата на почистване трябва да бъде дори по-висока .