Лишението не води до намаляване на килограми или води само временно. Това каза диетологът Огнян Симеонов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Който употребява доста тестени изделия, той пълнее повече, тъй като има и една книга – казва се "Пшеницата – маскираният убиец“. Ако човек се храни редовно, включва закуска, обяд и вечеря с по-големи количества и порции, намали тестеното и увеличи зеленчуците, разбира се, че се получава ефектът на отслабването и някъде между 8 и 10% от собственото тегло човек може да сваля от килограмите си“, уверява диетологът.

Обикновено хората ядат захар с какао, а не шоколад.

"Шоколадът е над 70-75% какао, това е основно, 80%. Знаем, че примерно ако изядем половин шоколад 70-80%, не е никакъв проблем. Но ако изядем всички останали сладки шоколади, те са много богати на захар и от захарта идва целият проблем. Другият основен проблем идва от индустриалната сол. Индустриалната сол не е това, което ние си мислим. Използваме три вида сол – има келтска сол, има хималайска сол, има най-обикновена сол, която е примерно на кристали, морската сол, може чрез мелничка да си я мелим. И да се научим да пием повече вода“.

Алкохолът трябва да е в допустимите количества.

"Чаша вино си е здраве. Две вече е пределът и вече от две нагоре се води знаете какво, да не го казвам в ефир“, допълни Симеонов.

Най-сигурният начин за здравословно отслабване е хората да се разхождат на слънце, да се веселят, да мислят позитивно, да пият повечко вода и да се радват на живота, а не да се притесняват и да гледат телевизия, заключи диетологът.

Евелина БРАНИМИРОВА