Състезанието продължава от 1 до 30 април в образователната платформа "Книговище“

С началото на пролетната ваканция на 1 април в образователната платформа "Книговище“ започна онлайн състезание по четене с разбиране за деца от 1. до 7. клас. В него могат да участват и отделни деца, и цели класове, съобщават инициаторите на събитието. Състезанието продължава от 1 до 30 април и е безплатно за всички.

Състезанието започна по иницитива на Столична община и "Книговище“ в рамките на кампанията "София чете“, но бързо се разрасна и обхвана 10 области в страната. Това са областите София-град, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Те заявиха участие през местните регионални управления на образованието (РУО).

Месецът на състезанието никак не е случаен. През април честваме два международни празника, свързани с четенето – Международния ден на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право на 23 април.

Макар да са във ваканция, децата са активни в "Книговище“ от съвсем рано сутрин и до късно вечер, за да отговарят на върпоси по детска литература и по новините за деца на първата българска детска медия – "Вижте“. Само в първите 2 дни на състезанието са решили над 4000 въпросника – 4 пъти повече от обичайното.

Надпреварата в "Книговище“ е в любим на децата формат – онлайн игра, в която печелят точки, жълтици и виртуални награди и постепенно покоряват 14 читателски нива. Колкото повече детска литература и новини прочетат децата през април и колкото повече верни отговори имат на въпросите по тях в "Книговище“, толкова по-голям е шансът им да спечелят в състезанието.

"Книговище“ съдържа над 3 000 въпросника игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по новините за деца на "Вижте“. През 2019/2020 г. именно в "Книговище“ се проведе и първото Национално състезание по четене под егидата на МОН.

Няма нужда от предваритела регистрация за състезазнието. Децата от 10-те области участват автоматично, ако имат профили в играта. При включването на нови области в състезанието със закъснение, резултатите на децата и класовете ще се отчитат със задна дата, от 1 април.

Децата могат да играят в удобно за тях време в клас или вкъщи, на компютър, таблет или мобилен телефон в приложението на "Книговище“ за Android. В края на състезанието ще бъдат отличени най-добрите деца и класове. Резултатите ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите. Децата и класовете ще печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата. Победителите ще получат безплатен едногодишен абонамент за "Книговище“ за учебната 2022/2023 г. и грамоти.