Британски войник заведе дело срещу Министерството на отбраната на Обединеното кралство с искане за обезщетение на стойност 860 000 лири (1,13 милиона долара) за здравни последици, възникнали след триседмичен престой в Естония през ноември 2017 г., съобщава вестник Daily Mail.

31-годишният Чилеше Мвамба от Кралския инженерен корпус е бил изпратен в Естония с британския контингент като част от многонационална операция за "ограничаване на руската агресия“ и за демонстриране на НАТО "като много способна сила“. Повече от 800 британски войници са били разположени в балтийската държава като част от разширеното присъствие на Алианса.

Мвамба е останал в Естония от 10 ноември до 3 декември. По думите му той е изтърпял "екстремно студено време“, в резултат на което е получил тежка хипотермия, от която сега страда от упорито посттравматично стресово разстройство и заекване.

Адвокатът Гурион Таузиг каза на предварително изслушване в съда, че последствията от престоя му в Естония "сериозно са повлияли“ на социалните взаимодействия, начина на живот и перспективите за работа на Мвамба. Като дете той е страдал от леко заекване, но защитата му смята, че хипотермията е влошила ситуацията.

Британското военно министерство пое отговорност за хипотермията на войника, но не се съгласи, че той е получил проблем с говора поради студа. Архивните прогнози за времето показват, че в периода на командировката на Мвамба в Естония е било максимум -4 градуса по Целзий.

По-рано, през септември 2020 г., член на британската армия заведе дело срещу Министерството на отбраната на страната, твърдейки, че е дискриминиран поради руския си произход. Според мъжа той многократно е правил опити да стане преводач в разузнавателния корпус, но е получил отказ поради опасения, че може да стане руски шпионин. Освен това ефрейторът смята, че Министерството на отбраната няколко пъти е фалшифицирало резултатите от езиковия му тест, за да не влезе на въоръжение.

Превод и редакция: Тереза Герова