Става дума за един наистина забележителен продукт, получен по пътя на претопяване на качествено краве масло, но на много бавен огън. В процеса на това претопяване от маслото се отделят белтъчните примеси и влагата, остава само мазнината в чист вид. Според Аюрведа маслото Гхи съдържа в себе си благодатната енергия на Слънцето, която е способна да лекува различни заболявания, защото голяма част от болестите са предизвикани именно от недостига в организма на фината слънчева енергия.

Топеното масло по този уникален начин се използва за масажи и разтривки, като тогава към него се добавят етерични масла. То е и хранителен продукт, който може да се употребява спокойно по време на ядене. Например за подобряване на храносмилането преди и след ядене приемайте по една чаена лъжичка от маслото Гхи, бавно го усвоявайте в устата, така се засилва храносмилането, както и обмяната на веществата. То оказва сгряващо въздействие, давайки мека топлина на организма. Затова, ако ви безпокоят болки в ставите, в кръста или пък ако ви е студено и боледувате от простудни заболявания, лекувайте се с него. Разбира се, то е много полезно и при слаб имунитет, и при лошо настроение.

Маслото помага при различни здравословни проблеми:

- При различни ставни проблеми си правете нежни масажи и втривания с маслото Гхи. Или смесвайте с невен и втривайте в областта на болните стави.

- Ако страдате от лошо кръвообращение в главния мозък, добавяйте в това масло кардамон или канела на прах, като много добре разбърквайте сместа и намазвайте носните кухини. Опитайте да стигнете по-дълбоко. Тъй като носът е тясно свързан с мозъка, мозъчното кръвообращение бързо ще се възстанови. Помага и при хрема.

- Помага и при счупвания за по-бързо зарастване, смесено с извара.

- За лечение на радикулит си пригответе ваната и си направете една "маслена баня", като сложите във ваната от това лековито масло. Можете да добавите и малко ситно смлян синап, но внимавайте с него, за да не изгорите кожата си.

- За добро храносмилане е достатъчно да хапвате по една чаена лъжичка преди и след хранене. Оставете го в устата бавно да се разтопи и после го поглъщайте. Има и конкретна рецепта: смесете 1 чаена лъжичка от маслото Гхи с 1 чаена лъжичка резене, четвърт чаена лъжичка черен пипер, четвърт чаена лъжичка индийско орехче, четвърт чаена лъжичка кориандър, четвърт чаена лъжичка канела и четвърт чаена лъжичка кардамон. Тази смес също се използва преди ядене и след ядене по половин чаена лъжичка.

По същия начин трябва да я подържите в устата си, за да се усвои добре, след което да погълнете, пише zdrave.to.