Започва да се създава персонализирано новинарско съдържание. Ще получаваме новини според нашето настроение и нагласи, ще можем да избираме кой да ни представи новините и какво да гледаме. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Новинарският канал Channel 1 вече представи своя екип от повече от 30 дигитални водещи, създадени с помощта на изкуствен интелект. Потребителите могат да избират кой от тях да им представя новините и темите, които ги интересуват.

Водещите изглеждат изключително реалистично, коментира доц. Тодорова. "Боравят много добре с езика на тялото, опитват се да правят хумористични коментари. Интуационно са много добре овладени. Това, което ме впечатли изключително много, е, че този изкуствен интелект е като изпълнителен директор на телевизията. Освен че създава и командва тези водещи, той умее да сглобява репортажи по новините, които получава от различните информационни агенции. Преработва съдържанието, пише текстове, а там, където не разполага с видеокадри за новината, създава анимационно съдържание според контекста. Изкуственият интелект прави една сложна, комплексна задача и на практика изземва всички функции на различните служители в една медия“, обясни футурологът.

Според нея предоставянето на подобно профилирано и индивидуализирано съдържание разрушава обективизма и плурализма на новинарското съдържание. "Общественото пространство ще се фрагментаризира до такава степен, че вече няма да имаме публично пространство, няма да имаме новини, които да събуждат общ смисъл, да ни активират като граждани, да създават кауза“, коментира доц. Тодорова.