Хората не могат да останат на Марс по-дълго от 4 години. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Марс е негостоприемна за хората планета. Най-голямата опасност там е радиацията от Слънцето и от другите близки звезди. Земната атмосфера ни предпазва от нея, но на Марс такава липсва, обясни доц. Тодорова.

"Според изчисленията на учените най-добре е астронавтите да бъдат изпращани на Марс, когато Слънцето е в своя пик. Тогава радиацията е по-ниска. Трябва да има много стриктни изчисления кога те да бъдат изпращани и точно в коя точка на планетата така, че да бъдат избегнати вредните влияния“, поясни футурологът.

Заради ниската гравитация на Червената планета човешките кости губят плътността си, допълни тя.

Според учените четири години е максимумът, до който човешкото тяло може да издържи на облъчванията, без да има тежки поражения за организма. "Към този момент цената е твърде висока и си струва да помислим каква би била правилната стратегия“, коментира Мариана Тодорова.

Американското правителство, НАСА, Илън Мъск, Джеф Безос, Lockheed Martin, Hilton и други компании инвестират в проекти, свързани с колонизирането на Марс. "Но сякаш без да оценяват всичко, което можем да постигнем към момента, и вероятно разчитат на някакви открития в бъдеще. Но виждаме, че когато трябва да изпълним всички необходими условя, става доста по-трудно, отколкото смятаме“, допълни доц. Тодорова.