Чатботовете наистина действат като ехо стаи. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Чатботовете боравят с данни, на които се обучават, и изначално те са програмирани да удовлетворят създаващия заданието. "Изкуственият интелект дава едно изкривено огледало като отговор на заданието. Отговорът се структурира около думите и когато запитващият е силно предубеден към нещо, е съвсем естествено механизмът на изкуствения интелект да подреди така информацията, че да извади на преден план това, което най-много отговаря на нашите възгледи. Той отразява нашите пристрастия, защото иска да даде най-добрия отговор. Като добавим към това и халюцинациите, става още по-объркващо и сложно", обясни доц. Тодорова.

Информацията е поднесена токова ясно и структурирано, че това ни заблуждава, че тя е обективна. "Структурата и яснотата не значат това. Този тип дизайн на отговора ни заблуждава още повече и ни кара да останем на това ниво на търсене. Това наистина унищожава плурализма и ерозира различните гледни точки и критичното мислене", коментира футурологът.

Институтът "Джон Хопкинс" провежда изследване сред 272 участника. Всеки един от тях е бил помолен да напише задание на няколко различни чатбота и всички са показали точно този феномен – че те задълбочават възгледите и нагласите на хората, просто защото им предоставят това, което искат, а не това, което би могло да бъде обективната истина.

"Настроили са един от чатботовете така, че винаги да опонира на този, който ги пита, независимо дали това е истина, или не. Потвърждава се това, което знаем от социалните медии – че дори когато една информация се опровергае като фалшива новина, хората се въздържат към възгледите си, а не към констатираната истина. Колкото по-ниско е образованието, толкова по-малко работи проверката на фактите", допълни Мариана Тодорова.