Български локомотив от осем години се използва за маневрени дейности в една от големите товарни гари на Базел, Швейцария. Произведеният от “Експрес Сервиз" локомотив MDD4 на снимката дърпа 550-метров влак, като от следващата седмица ще обслужва всекидневно влакове с кафе за производството на Nescafe в близкия завод на Nestle.

Прави впечатление, че русенската машина, която в Базел наричат “Йохан", изглежда като чисто нова. Това се обяснява с адекватната поддръжка в Швейцария, нещо, което за съжаление доста се различава от поддръжката на локомотивите на БДЖ. Машината е собственост на частната логистична компания Ultra Brag. 

MDD4 не се управлява от машинист, а с радио дистанционно управление. Локомотивът тежи 41 тона, има капацитет за теглене между 1000 и 1800 тона. Дизеловият двигател CAT C18 Stage 5 има 548 к.с. и е един от най-чистите дизелови двигатели на европейския пазар, предава dizzyriders.bg.

Русенската компания произвежда маневрени локомотиви за десетки клиенти по целия свят. Нейни продукти работят дори в депото на влаковете стрели на TGV в Лион, Франция.