Дарина Сотирова е от онези хора, които мислят за утрешния ден. Тя вярва, че всичко, което направиш днес, има пряко отражение върху това, което ще се случи утре. От любов към природата и качествените продукти, тя решава да създаде собствен бранд за български биоразградими дъвки – "Шен“.

След раждането на първото си дете, Дарина започва да обръща все по-голямо внимание на храните, които консумира – както тя, така и нейното семейство, търсейки алтернатива на оцветителите, консервантите и пластмасата.

С течение на времето интересът на нейния син към дъвките – и по-конкретно, по време на първия му полет със самолет – я кара да се замисли дали не може да бъде създадена здравословна алтернативна на обикновените дъвки.

"По време на полета се замислих, че аз не искам да му давам дъвка, но тя от своя страна би помогнала за нормализирането на налягането. И така започнах много да се интересувам от състава на тези продукти“, споделя Дарина в разговор с Economic.bg.

Тази идея (бел. ред. – за здравословни дъвки) влезе в съзнанието ми през 2020 г. и не я оставих да напусне, докато не създам реален продукт“, казва още тя.

Първите дъвки биват произведени в края на 2022 г.

Естествен произход

Дъвки "Шен“ са направени от смолата на дървото Chicle. За подсладител е използван ксилитол, който подържа ниска киселинност.

В началото съм експериментирала в домашни условия с различни подсладители – захар от фурми, етерични масла, кафява захар“, казва Дарина.

Към момента производството на дъвките се извършва по аутсорсинг модел, в който по нейна рецепта и технология се произвежда продуктът, в рамките на друго производство.

За да придобият цвят дъвките, използваме сладък картоф, спирулина.“

Не само съставките, но и опаковите на дъвките са напълно натурални. По думите на Дарина, едно от най-големите предизвикателства, с които се е сблъсквала, е бил въпросът: "Възможно ли е в днешно време да се създаде продукт, в който да няма пластмаса?"

Все пак успява да се справи с това предизвикателство и създава 100% биоразградима дъвка, която се продава в опаковка, в която липсват всякакви пластмасови елементи.

Толкова сме свикнали с използването на изкуствени продукти, че никой не прави разликата какво всъщност означава натурална дъвка“, казва Дарина.

За момента дъвките се предлагат в пет различни вкуса – манго, малина, джинджифил, мента и канела.

Полезни дъвки и бонбони...

...тази фраза може да звучи нереалистично, но всъщност Дарина не спира да работи в тази посока.

Под марката вече е създала и напълно натурални бонбони, а съвсем скоро предстои да бъде пусната на пазара и биоразградима дъвка с пробиотик.

Пробиотичната дъвка, която ще се грижи за зъбите и венците, е разработена от мен, съвместно с технолог“, уточнява Дарина.

Подтикната от личните си нужди и интереси, тя се опитва да промени нагласите на хората спрямо пластмасата. И да отправи посланието, че е по-добре да сведем до минимум използването ѝ, отколкото да се опитваме в последствие да я преработим.