В Американския колеж в София се проведе финалният кръг на Дванадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, съобщиха организаторите на състезанието. Най-добрият сред най-добрите 24 ученици от цялата страна стана Spelling Bee шампиона на България. Това е седмокласникът Теодор Хаджиев от с. Марково, Пловдивско. Негова подгласничка е Надежда Николова от Сливен.

Тео се увлича от история, любопитен и любознателен е за света наоколо. Той е дете със специални потребности, но това не му попречи безпогрешно да мине през трудните кръгове по спелуване на английските думи.

Всичките 24-ма финалисти и техните учители ще се забавляват на летния лагер, където всичко се случва на английски. Това е награда за усилията, които ученици и учители положиха през тази учебна година и имаха шанса да се видят на живо на финала на състезанието.

Над 3000 ученици от 209 училища в цялата страна се включиха в Дванадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee след усилена подготовка.

В миналогодишното онлайн състезание Spelling Bee шампион бе Даниел Ламбин от гр. Гоце Делчев.



Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС". То се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България" и с подкрепата на Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката. Домакин на националния финал е Американският колеж в София.

Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта и др. Тази година участниците ще се включат в кампания под наслов Search BEEyond the obvious. Тя ще бъдe насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.