Почитателите на цирковото изкуство в България и Италия празнуват заедно. Обща победа за двете държави в най-големия цирков фестивал в света.

Най-престижното отличие за цирково изкуство - "Златен клоун" от 46-ия Световния цирков фестивал в Монте Карло, е в ръцете на български момичета.

Златна статуетка получиха за акробатичния си номер сестри Колеви - дъщери на цирковите артисти Милчо Колев (България) и Джилда Вулканелли (Италия). С втората златна статуетка беше отличена дресурата на слонове на семейство Цветомира Кирова-Еррани (България) и Елвис Еррани (Италия), разказа за радио "Фокус“ Драгомир Драганов, който присъства на фестивала и на връчването на престижните награди за българските артисти.

"Тазгодишното издание на фестивала е специално, защото се навършват 50 години от основаването му и 100 години от рождението на основателя му Принц Рение. България има един "Златен клоун", извоюван през 1980-та от трупа Първанови и 9 "Сребърни клоуна", последният от които извоюван през 2007 г. от Енчо Керязов“, поясни специално за "Фокус“ телевизионният водещ и колекционер на цирковото изкуство Драгомир Драганов.

"Това беше най-големият подарък за рожедният ми ден!“ сподели още телевизионният водещ.

Наградата "Златен клоун" от Световния цирков фестивал в Монте Карло е най-високото отличие за българските циркови артисти, които тази година изведоха страната ни на авангардна позиция.