Британската монархия ще получи допълнителни 45 милиона паунда поради рязко нарастващите печалби от Crown Estate - колекция от земи и владения в Обединеното кралство, принадлежащи на краля.

Увеличението на приходите идва от скок в печалбите на имението, дължащ се на шест нови офшорни вятърни парка.

Печалбите от Crown Estate са се увеличили до 1,1 милиарда паунда, което от своя страна ще доведе до увеличение на държавния грант, който плаща текущите разходи на кралското семейство.

Безвъзмездната помощ ще нарасне от 86,3 млн. паунда през 2024/25 г. до 132 млн. паунда през 2025/2026 г. Тя ще помогне за изплащането на ремонта на Бъкингамския дворец, казаха служители.

Годишният финансов отчет също така разкри плановете на кралското семейство да купи два нови хеликоптера. Също така става ясно, че бившият дом на херцога и херцогинята Frogmore Cottage все още е празен една година след тяхното напускане.

Миналата година финансирането на монархията беше намалено от 25% на 12% от нетните печалби на Crown Estate поради нарастващите приходи, очаквани от офшорни вятърни паркове.

The Crown Estate е бизнес с имоти, собственост на монарха, но управляван независимо.

По информация на BBC кралят иска печалбите му да бъдат използвани за по-широкото обществено благо.

Ако предвиденото намаление не се случи, монархията щеше да получи 275 милиона паунда през 2025-2026 г.

Но засега сега суверенната безвъзмездна помощ - въз основа на средства с две години просрочие - ще бъде 132 милиона паунда.

Законодателството през 2026/27 г. ще се преразгледа финансирането на Кралското семейство, за да се гарантира, че то се поддържа на "подходящо" ниво, обясни говорител на двореца.