5-ото издание на Sofia Summer Fest отново ще донесе със себе си много театър, кино, забавления, много изненади и много приятни емоции в парка. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" филмовия продуцент, сценарист и организатор на събитието Борислав Чучков.

Летният фестивал на София започва от 18 юли и ще продължи до 18 септември и ще се състои в Южен парк II, зад музея "Земята и хората". 90-дневна разнообразна програма, предлага много концерти, театрални постановки, храна и напитки и прекрасно лятно настроение.

"Откриваме фестивала с великия Васил Найденов на 18 юли. След това има много театър, други концерти, "Златните момчета" – вече мога да кажа, че се разпродадени, но сега намерихме как да вкараме още малко столове, така че бързайте да купувате билети. Страшно много театър с нашата партньори от Artvent, и  Захари Бахаров и Теодора Духовникова. И много, много други актьори и спектакли. И театър "Мелпомена" с "Баща ми се казва Мария" и "Жена ми се казва Борис", и Александър Кадиев, и любими представления, и Филип Аврамов…"

Освен хубаво българско и европейско кино, специален акцент ще бъде поставен и на детското кино със специалния Фестивал за детско кино, който ще покаже последните десетина години от българското детско кино в следобедните часове съботи неделя. "Специално акценти имаме върху децата и детски театър, тъй като през последните години така става, че не може да поемем всички желаещи и сме направили малко английската система – по две представления едно след друго.“  

По думите му едно от хубавите неща на Летния фестивал парка, е, че се опитва да бъде много адаптивен и полезен на хората. "Това е едно прекрасно място ти да отидеш на театър с куче, разбира се с намордник и каишка. Но още по-прекрасното е че това е мястото, където много млади майки със своите бебета могат да отидат на театър и на кино. Ако бебето се разплаче, просто трябва да се дръпнат леко встрани и да го успокоят, и да се върнат, продължавайки да гледат екрана и сцената, и никой не им пречи,“ каза той.

"След първите 30 дни преминаваме в нелегалност, партизански, и се местим за следващите 30 дни и и правим Sofia Summer Fest Underground. Софийския летен фестивал става шумкарски и се преместваме в едно прекрасно място, наречено "Чистилището“, което се намира на Сточна гара – едно прекрасно място, което наши приятели са създали, и там се преместваме и продължаваме до края на септември,“ обяви той.

Борислав Чучков разказа още за необоснованите нападки към фестивала за прекален шум вечер и различни други проблемни моменти, и как срещу провеждането на Летния софийски фестивал е организирана подписка от граждани, живеещи около фестивалното пространство. "Максимално променихме програмата, концентрирахме се към повече театър. С голямо уважение към всеки протестиращ човек – той има своето право, ние на никой не искаме да се натрапваме или да пречим – говорим за едно съвместно съжителство, което ние искаме по най-културен начин да извършваме до 22.00 часа без да шумим.“