Бременността е трансформиращо пътуване, което прекроява не само тялото на жената, но и целия й възглед за здравето и благосъстоянието. С нарастването на вълнението расте и отговорността да се грижим за благополучието на майката и детето. Сред многото фактори, които допринасят за здравословна бременност, упражненията се открояват като ключов фактор за поддържане на физическото и емоционалното здраве на жената през този период. Да останеш активен, може да промени света както за майката, така и за бебето.

Д-р Шона Томпсън, акушер-гинеколог, подчертава важността на редовните упражнения по време на бременност в доклад на Mayo Clinic. Тя обяснява, че поддържането на форма помага на тялото да се адаптира към настъпващите физически промени, облекчавайки често срещани проблеми като запек, подуване и болки в гърба. Освен това физическата активност може да повиши настроението, да подобри стойката и да увеличи мускулната сила и издръжливост. Упражнението по време на бременност също може да насърчи по-добър сън и да намали риска от развитие на гестационен диабет.

Въпреки че упражненията са очевидно полезни за бременни жени, винаги има съмнения относно най-добрите видове тренировки, оптималната продължителност и дейностите, които трябва да се избягват. Разбирането им е от ключово значение за бъдещите майки, за да включат безопасно физическата активност в рутините си.

Нека проучим тези аспекти по-отблизо, за да осигурим здравословна и активна бременност.

Упражнения, които трябва да имате предвид по време на бременност

Д-р Томпсън предполага, че упражненията, насочени към сърдечно-съдовата форма, са полезни за бременни жени. Те включват ходене, плуване, колоездене, аеробика, йога, пилатес и бягане. Упражненията на Кегел също са полезни за укрепване на тазовото дъно. За да ги изпълните, стиснете мускулите на тазовото дъно за пет секунди, след това отпуснете и повторете. Стремете се към около 50 повторения всеки ден.

Продължителност на упражненията по време на бременност

Според д-р Томпсън продължителността на упражненията по време на бременност зависи от вашето ниво на фитнес, пише News18. Ако не сте били активни известно време, започнете само с пет минути физическа активност всеки ден. Постепенно увеличавайте времето си, като работите поне до 30 минути на ден. Ако вече сте тренирали преди бременността, вероятно можете да поддържате рутината си, стига да се чувствате комфортно и вашият треньор одобрява.

Упражнения, които да избягвате по време на бременност

Когато сте бременна, е важно да избягвате определени дейности. Д-р Томпсън съветва да избягвате контактните спортове и всякакви дейности с риск от падане. Това включва йога, ски спускане, хокей, баскетбол, футбол, борба, гмуркане, гимнастика, водни ски и конна езда.

Въпреки че използването на свободни тежести е опция, бъдете внимателни, тъй като те могат да представляват риск за корема ви. Резистентните ленти може да са по-безопасна алтернатива. Освен това избягвайте да лежите по гръб след първия триместър и стойте далеч от упражнения, изискващи баланс по-късно през бременността.

Важни неща, които трябва да запомните

По време на бременност хормоните могат да разхлабят мускулите, поддържащи вашите стави, което ги прави по-гъвкави, но и по-податливи на нараняване, обяснява д-р Томпсън. Допълнителното тегло измества центъра на тежестта, което натоварва допълнително гърба, мускулите и ставите. Ако усетите болка или замаяност, спрете незабавно и се свържете с вашия лекар.