Астробиолози предполагат, че земята е интелигентен жив организъм. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тази хипотеза е публикувана в Международното списание по астробиология. В нея изследователите представят идеята за "планетарен интелект“, който описва колективното знание и познание за цялата планета, разказа доц. Тодорова.

Научно доказано е съществуването на подземна мрежа от гъби, чрез която те "комуникират“ помежду си. Затова изследователите търсят подобни модели на комуникация при растенията и при животните.

"Посредством изкуствен интелект и обработка на снимки на няколко вида растения става ясно, че те също обменят информация помежду си чрез начина, по който реагират на светлината и на сигналите, които изпращат едно към друго. Това може би е друг тип интелигентност и общуване“, обясни футурологът.

Според учените този експеримент може да промени разбирането на човека за влиянието му върху планетата.

"Трябва да отдадем дължимото на философа Бруно Латур, който поиска ние да променим схващането си за света, като легитимираме Земята и другите живи организми като субекти на права. Само така можем да сме по-отговорни и да я опазим. Ако познанията се задълбочат и се докаже наличието на квантова интелигентност, тогава ще се окаже, че не бива всичко да е толкова човекоцентрично, че тези права трябва да са споделени и да изградим съвсем друга етика“, коментира доц. Тодорова.